Ugrás a tartalomra

Az Ukrajnát lerohanó Oroszország a nemzetközi jogra hivatkozva ítéli el Izrael szíriai légicsapásait

Moszkva azt követeli Izraeltől, hogy állítsa le „kategorikusan elfogadhatatlan” légicsapásait az Irán által támogatott szíriai célpontok ellen, ezzel is jelezve a Jeruzsálem és a Kreml közötti kapcsolatok további romlását.

"Határozottan elítéljük az ilyen felelőtlen cselekedeteket, amelyek sértik Szíria szuverenitását és a nemzetközi jog alapvető normáit, és követeljük ezek feltétel nélküli beszüntetését"

- közölte az orosz külügyminisztérium egy állítólagos izraeli légicsapást követően szombaton egy szíriai orosz erőd közelében.

Szíria azzal vádolta Izraelt, hogy „légi agressziót” szít a Földközi-tenger felől több rakétával a szíriai Tartus város közelében, ahol Oroszország egyik fő haditengerészeti bázisa található. A szíriai védelmi minisztérium szerint a támadásban két civil megsebesült.

Izrael nem kommentálta az állítólagos légicsapást, azonban kijelentette, hogy elkötelezett az iráni beágyazottság elleni harcban Szíriában, és vélhetően több száz légicsapást hajtott végre az évek során a háború sújtotta országban.

Amióta Oroszország megkezdte Ukrajna invázióját, hagyományosan erős izraeli kapcsolatai megromlottak, mivel Jeruzsálem megpróbál diplomáciailag nem elköteleződni. Izrael kezdetben kerülte Moszkva közvetlen elítélését, de támogatását fejezte ki Ukrajna felé.

(CBN)

Legfrissebb