Ugrás a tartalomra

Az ugandai rendőrség 40 keresztény gyermeket mentett meg emberrablási csalásból

Az emberrablás volt a legutóbbi a keresztények üldözésének számos ugandai esete közül.

Az ugandai rendőrség letartóztatott két embert 40 keresztény gyermek elrablásával kapcsolatban, akiket egy muszlim csábított el, egy ingyenes oktatást kínáló keresztény jótékonysági szervezet vezetőjének kiadva magát - közölték források.

Az Uganda északnyugati részén, a Nyugat-Nílus alrégióban található Aruában az első vizsgálatok szerint a 27 éves Siraji Sabiri, aki muszlim, iskolai ösztöndíj ígéretével egy szállodába csábította a gyerekeket, és valószínűleg azt tervezte, hogy eladja őket egy lázadó militáns csoportnak a Kongói Demokratikus Köztársaságban.

A rendőrség február 2-án 40 gyermeket mentett ki a szállodából.

Egy Aruában élő lelkész először egy gyülekezeti tagoktól értesült az állítólagos csalásról.

"A szülők éltek a lehetőséggel, hogy regisztráljanak az ilyen ösztöndíjak kiosztására"

- mondta a lelkész, akinek nevét biztonsági okokból nem közöljük.

"Február 2-án az egyik idősebb tájékoztatott arról, hogy a gyülekezetből sok gyerek van a Continental Hotelben, Arua városában, a Nyugat-Nílus alrégióban. Aggódni kezdtem, és felhívtam a rendőrséget, hogy ellenőrizzék a gyerekeket, mert nem voltam érintett az egész folyamatban"

-mondta.

A rendőrök a szállodához siettek, ahol megtalálták az 5 és 16 év közötti gyerekeket, és megtudták, hogy felrakták őket egy buszra, amely a Kongói Demokratikus Köztársaságba tartott - mondta a lelkész. A kihallgatások során kiderült, hogy a vezető, Sabiri nem keresztény, hanem muszlim.

"A férfi kereszténynek álcázta magát, így több mint 40 gyermeket tudott beíratni, azzal a céllal, hogy ösztöndíjat ajánljon fel nekik, de azzal a szándékkal, hogy eladja őket az ADF-nek [Szövetséges Demokratikus Erők] Kongóban"

- mondta a lelkipásztor a Morning Star Newsnak.

Alice Akello, aki Arua városi megbízottjaként a kerületben az összes kormányerőt felügyeli, elmondta, hogy meglepődött, amikor 5 éves gyerekeket talált a szállodában, és megkérdezte Sabirit, hogy hová mennek.

"Először Sabiri azt mondta, hogy a gyerekeket a Luwero körzetben lévő Bombóban lévő Al-Rahman Iszlám Általános és Középiskolába viszi"

- mondta Akello.

"Hosszas kihallgatás után kiderült, hogy ilyen nevű iskola nem létezik"

-mesélte.

Akello elrendelte Sabiri letartóztatását, aki Wakiso körzetből mintegy 475 kilométert utazott Északnyugat-Ugandába, hogy  végrehajtsa a tervet.

Az üggyel kapcsolatban letartóztatták Salima Geriya 28 éves muszlim nőt is, aki Aruában jelent meg a bíróságon, és Sabirivel együtt előzetes letartóztatásba került. A vádemelés folyamatban volt, miközben a rendőrség további feltételezett bűntársakat keresett.

A lelkész szerint, ha az emberrablás sikerrel járt volna, a gyülekezetre és a helyi közösségre gyakorolt hatás pusztító lett volna.

"Arra kérem Krisztus egész testét Ugandában, hogy legyen éber az idegenekkel szemben, akik a gyermekek megsegítésének nevében jönnek"

- mondta.

"Hálát adunk Istennek, hogy megmentette a gyermekeinket"

-tette hozzá.

Az emberrablás volt a legutóbbi a keresztények üldözésének számos ugandai esete közül, amelyet a Morning Star News dokumentált. Uganda alkotmánya és más törvények biztosítják a vallásszabadságot, beleértve a jogot a hit terjesztésére és a hitről egy másikra való áttérésre. A muszlimok Uganda lakosságának legfeljebb 12 százalékát teszik ki, és az ország keleti területein nagy számban élnek.

(Christian Headlines)

Legfrissebb