Ugrás a tartalomra

Az orosz rabbik a politikai válság ellenére sem hajlandóak távozni

Fotó: EPA, Alexei Druzhinin

Az Oroszországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (FEOR) ortodox zsidó rabbijai konszenzusra jutottak és bírálják az előző főrabbit, aki már elhagyta az országot.

Berl Lazar, aki jelenleg Oroszország főrabbija, azt mondta az Interfaxnak, hogy a jelenlegi politikai helyzettől függetlenül nem távoznak.

Döntésüket az ukrajnai válság megvitatása során tartott múlt heti megbeszélés részeként hozták meg, amely Pinchas Goldschmidt moszkvai főrabbi és Avigdor Nosikov rabbi távozásához vezetett.

„A politika határozottan nem a mi dolgunk"

– mondta Lázár az Interfaxnak.

„Az, hogy a politika miatt elhagyja valaki a gyülekezeteket, véleményem szerint egy rabbi számára csak árulás"

– mondta.

„Ez azt jelenti, hogy egy ilyen vezető számára a fő dolog a személyes érdek, és nem a népünk érdeke. Ez az „Ahavat Yisrael” („Izrael népének szeretete”) parancsolat közvetlen megsértése"

-állította.

A Jewish Telegraphic Agency, a JTA jelentése szerint a Moszkvai Zsidó Vallási Társaság igazgatósága Goldschmidt szerződésének meghosszabbítását kérte, annak ellenére, hogy akkoriban Izraelben lakott. Goldschmidt márciusban hagyta el Oroszországot, közvetlenül az ukrajnai háború kitörése után. Távozása óta felszólított más rabbikat, hogy ismerjék el  „Oroszország különleges hadműveletét", és azt mondta, hogy az orosz hatóságok nyomást gyakoroltak rá, hogy támogassa a háborút. Goldschmidt ugyanakkor nem volt hajlandó kommentálni azokat a konkrét eseményeket, amelyek miatt elhagyta az országot.

„Moszkvától és Oroszországtól búcsúzva különösen egy emberre gondolok: Albert Reichmannra, aki engem javasolt a főrabbi posztra, és aki bízott bennem, hogy képes leszek eleget tenni ennek a nagy felelősségnek”

– mondta.

„Kilépek egy bajba jutott közösségből. De kívülről minden tőlem telhetőt megteszek, hogy segítsek szeretett közösségemnek”

-hangsúlyozta.

A 93 éves Albert Reichmann, aki most rossz egészségi állapotban van, kanadai filantróp, aki segített az „orosz zsidóság újjáélesztésében”.

Mint ahogy arról a Hit Rádió is beszámolt, az oroszországi zsidóság helyzete az orosz-ukrán háború kitörése óta kihívásokkal teli, például korábban az orosz Igazságügyi Minisztérium moszkvai kirendeltsége kérte a Basmanny Bíróságot arra, hogy döntsön a Sokhnut szervezet felszámolásáról, illetve kizárásáról a jogi személyek állami nyilvántartásából. A Sokhnut egy zsidók Izraelbe telepítését segítő szervezetet.

Egy orosz napilap szerint a szervezet ellehetetlenítése és Izrael és Oroszország kapcsolatának romlása mögött Yair Lapid, izraeli miniszterelnök közleménye állhat, melyben az ukrajnai „háborús bűnökről” beszélt.

Hit Rádió / CNE

Legfrissebb