Ugrás a tartalomra

Az olasz katolikus egyház publikálta első jelentését a bántalmazásokról: így reagáltak az áldozatok

Photo by Nadine Shaabana / Unsplash

Az olasz katolikus egyház csütörtökön közzétette első jelentését a kiskorúakkal és kiszolgáltatott személyekkel szembeni állítólagos szexuális visszaélésekről, de az áldozatok szószólói szerint az esetek száma valószínűleg sokkal magasabb, és szégyenletesnek nevezték a jelentés korlátozott terjedelmét.

A 41 oldalas jelentés, az első a várt kettő dokumentum, , csak a 2020-21-es évekre terjed ki. Egy második, ígért jelentés a 2000-ig visszanyúló visszaélésekről fog szólni, bár nem világos, hogy mikor kerül nyilvánosságra.

Az áldozatok több évtizedre visszamenőleg is alapos külső vizsgálatot követeltek, mint amilyet Franciaországban és Németországban is végeztek.

A 2020-21-re vonatkozó jelentést, amely az ezekben az években bejelentett, de nem feltétlenül ekkor történt esetekre terjed ki, egy észak-olaszországi katolikus egyetem készítette. Eszerint feltehetően 89 embert zaklatott 68 feltételezett bántalmazó, köztük papokat, valamint laikusokat, például egyházi dolgozókat és vallástanárokat.

Az adatok az egyházmegyékben működő "meghallgató központokból" származnak, és csak azoktól az emberektől származó információkra korlátozódnak, akik jelentkeztek. Az állítólagos esetek mintegy 53 százaléka a közelmúltban történt, a többi pedig a múltban, bár a jelentés nem részletezte, hogy mikor.

"Ez abszolút nem kielégítő és szégyenletes"

- mondta az 51 éves Francesco Zanardi, a Rete l'Abuso (A visszaélések hálózata) vezetője, amely az egyik legnagyobb digitális archívummal rendelkezik Olaszországban az egyházi szexuális visszaélésekről.

"Már az is szégyenletes, hogy a (második tanulmány) csak a 2000-től kezdődő esetekre terjed ki"

- mondta a Reutersnek észak-olaszországi otthonából.

Zanardi mégis azt mondta, hogy a jelentés számai lényegesen magasabbak, mint amire számított.

"Ha ezek a számok helyesek, már akkor is magasak, de a valós számok még magasabbak"

- mondta. A jelentésben szereplő statisztikákból kiindulva az elmúlt 22 évben az áldozatok száma legalább 2000-re tehető - mondta.

A jelentést sajtótájékoztatón bemutató egyházi vezetők megvédték azt.

"Ez csak a kezdet"

- mondta Lorenzo Ghizzoni érsek, hozzátéve, hogy arra számít, hogy még több áldozat jelentkezik majd, ahogy a bejelentési rendszer érintett és áldozatbarátabbá válik.

Elmondta, hogy az olasz egyház meg akarja könnyíteni az áldozatok számára, hogy jelentkezzenek, beleértve azt is, hogy a "meghallgató központokat" az egyházi épületeken kívül helyezzék el, amelyek megfélemlítőek lehetnek, és hogy laikusok, különösen nők dolgozzanak ott.

Gianluca Marchetti atya, egy észak-olaszországi bántalmazási szakértő az új konferencián elmondta, hogy a meghallgató központok nem akarják eltántorítani az áldozatokat attól, hogy közvetlenül a polgári hatóságokhoz forduljanak, és bátorítják őket, hogy ezt tegyék.

Az olaszországi áldozati csoportok évek óta csalódottságukat fejezik ki az egyházzal szemben. Átfogó független vizsgálatot követelnek, amely visszanyúlik legalább a múlt század egy részére, amikor a visszaélések nagy része történt, a második világháború utáni időszakban.

Zanardit 2000 előtt molesztálta egy pap, ami azt jelenti, hogy az ő esete nem szerepelne a következő jelentésben.

Csoportja szerint az egyházi hatóságok vagy nem avatkoztak be, vagy eltussolták az ügyet, vagy túl későn cselekedtek, hogy megakadályozzák a visszaélések megismétlődését.

A világméretű szexuális visszaélésekkel kapcsolatos válság hatalmas károkat okozott a római katolikus egyház hitelességében, és több százmillió dolláros kártérítésbe került, más országok egyes egyházmegyéi pedig már csődöt is jelentettek.

(Premier Christian News)

Legfrissebb