0279 Ugrás a tartalomra

Az izraeli zsidók 63 százaléka „testvéreknek” tekinti a diaszpórában élő zsidókat

Egy évente végzett felmérés szerint ma már több izraeli érzi magát kapcsolatban a diaszpórában élő zsidókkal, mint öt évvel ezelőtt.

Photo by Dave Herring / Unsplash

Az igazságszolgáltatás átalakítása elleni tüntetések során végzett felmérés szerint az izraeli és a diaszpórában élő zsidók közti jó kapcsolat ma az elmúlt 6 év legmagasabb szintjén áll – számolt be a Neokohn.

Egy évente végzett felmérés szerint ma már több izraeli érzi magát kapcsolatban a diaszpórában élő zsidókkal, mint öt évvel ezelőtt.

A Diaszpóraügyi Minisztérium által januárban, 1002, 17 és 70 év közötti izraeli zsidó állampolgár körében végzett és néhány napja közzétett reprezentatív felmérésben

a válaszadók 63%-a mondta azt, hogy testvéreinek tekinti a diaszpóra zsidóit, míg a 2016-os hasonló felmérésben 56%-uk nyilatkozott így.

Az Izrael és a diaszpóra közötti kapcsolatokról szóló közvélemény-kutatási indexet monitorozó 2023-as felmérést az izraeli igazságszolgáltatás átalakításáról szóló ellentmondásos vita közepette végezték, amelynek célja, hogy a bírói testület hatáskörének egy részét átruházzák a törvényhozásra. Az észak-amerikai zsidó szövetségek (Jewish Federations of North America), amely 146 zsidó szövetséget és 300 független zsidó közösséget képvisel, egyike azon számos amerikai zsidó csoportnak, amelyek a jogi reform ellen emeltek szót.

A felmérés az izraeliek zsidó identitásukhoz való hozzáállását is érinti.

(Neokohn)

Legfrissebb