Ugrás a tartalomra

Az izraeli kormány bekeményít a növekvő számú terrortámadások miatt

„Aki megpróbál ártani nekünk, mi ártunk neki, és azoknak, akik segítenek neki” – figyelmeztetett Netanjahu.

Az izraeli biztonsági kabinet szombat este ülésezett, és egy sor új, szigorú intézkedést jelentett be a palesztin terroristák és támogatóik ellen. A lépés az elmúlt évtized legvéresebb jeruzsálemi, terrorista cselekményekkel teli hétvégéjét követi.

Hét ember meghalt, három másik pedig megsebesült Neve Yaakov ultraortodox külvárosában pénteken, amikor a világ a holokauszt nemzetközi emléknapjára emlékezett. További két izraeli is meghalt Camp David közelében, őket egy tinédzser lőtte le szombaton.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök elmondta, hogy az új terrorellenes intézkedések közé tartozik a terroristák otthonainak lezárása, hogy a családok többé ne lakhassanak bennük, és kiutasítsák azokat a családtagokat, akik egyértelműen támogatják az erőszakos cselekményeket.

„Aki megpróbál ártani nekünk, mi ártunk neki, és azoknak, akik segítenek neki”

– figyelmeztetett Netanjahu.

"A válaszunk erős, gyors és pontos lesz. Már széles körben letartóztattuk azokat, akik támogatják, segítik és felbujtják a terrorizmust"

- folytatta.

Egyes családok dühösek amiatt, hogy szerintük a rendőrség lassú reakciója volt a hiba Kelet-Jeruzsálem azon részén, ahol ultraortodox és arab negyedek vannak egymás mellett.A biztonsági kabinet ülése eredményeként az Izraeli Védelmi Erők (IDF) segítséget nyújtanak a rendőrségnek ezeken, a fokozottan veszélyeztetettnek ítélt területeken.

"Utasítottam a biztonsági intézményt, hogy fokozzák a védelmi erőfeszítéseket, hangsúlyt fektetve Jeruzsálem környékére, és fokozzák az elrettentést és a megelőző intézkedéseket mindenki ellen, aki részt vesz a civilek megkárosításában, vagy azt tervezi"

- mondta Yoav Gallant, Izrael védelmi minisztere.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter ma érkezik Izraelbe a feszültség oldásának reményében. Eközben Mahmúd Abbász, 87 éves palesztin elnök folytatja azt, amit Khaled Abu Toameh, arab újságíró "diplomáciai intifádának" nevezett Izrael ellen.

Pintér Blanka / CBN

Legfrissebb