Ugrás a tartalomra

Az iskolai imádkozás létjogosultságát vizsgálják Norvégiában

Egy tavalyi eset mentén vizsgálják a kérdést.

Photo by Yosi Prihantoro / Unsplash

Tarthatnak-e az iskolák olyan találkozókat, ahol a diákok együtt imádkoznak és beszélgetnek a hitükről? Ez a kérdés foglalkoztatta a balestrand-i Sagatun iskola oktatási körzetét Norvégiában, amelynek következményeként most az oktatási igazgatóság elé kerül az ügy.

Az iskola azt kérdezte az állami adminisztrátortól, hogy legális-e találkozókat szervezni olyan diákok kis csoportjainak, akik imádkozni szeretnének és a hitükről beszélgetni. Most az állami adminisztrátor továbbította az ügyet az Oktatási Igazgatóságnak, azzal indokolva döntését, hogy általános alapon iránymutatást adhat, de nem értékelhet egyedi esetet.

Tavaly akkor került előtérbe a kérdés, amikor a balestrand-i Sagatun iskola diákjai nem találkozhattak az iskola épületében, hogy szabadidejükben imádkozzanak. A helyi hatóságok úgy rendelkeztek, hogy a helyiségeket nem lehet vallási célokra használni és szerintük a keresztény összejövetelek a többi diákban kirekesztettség érzését kelthetik.

Mivel a diákok hideg és esős időben is folytatták a kinti összejöveteleket, az önkormányzatot erős kritikák érték az iskolai találkozók betiltása miatt. Ennek eredményeként az önkormányzati igazgató továbbította az ügyet az állami adminisztrátornak. Végül az önkormányzat engedett a nyomásnak, és újra engedélyezte, hogy a diákok vallásos összejöveteleket tartsanak az iskola épületében.

(CNE)

Legfrissebb