Ugrás a tartalomra

Az Idahói Egyetem fizet az elhallgattatott keresztény diákjainak

Photo by Tingey Injury Law Firm / Unsplash

A múlt héten az Idahói Egyetem megegyezett egy szólásszabadsággal kapcsolatos perben három keresztény diákkal, akik azt állították, hogy az iskola megsértette a szólásszabadsághoz való jogukat.

Az iskola beleegyezett, hogy 90 000 dollárt fizet a diákoknak.

A diákok, Peter Perlot, Mark Miller és Ryan Alexander, a Keresztény Jogi Társaság egyetemi tagozatának tagjai áprilisban perelték be az iskolát, miután az egyetem Polgári Jogi és Vizsgálati Hivatala "kapcsolattartási tilalmat" rendelt el a ellenük és egy oktató, Richard Seamon professzor ellen, amiért egy LMBTQ-rendezvényen a bibliai házasságról és a szexuális etikáról vallott nézeteiket osztották meg.

Akkoriban egy joghallgató megkérdezte a keresztény diákokat a bibliai házasságról és a szexualitásról vallott nézeteikről. Nem sokkal később Perlot egy kézzel írott üzenetet hagyott a diáknak, amelyben kifejezte érdeklődését a további párbeszéd iránt.

Néhány nappal később azonban a joghallgató és több más hallgató is elítélte a Keresztény Jogi Társaság keresztény nézeteit az Amerikai Ügyvédi Kamara egyik panelbeszélgetésén. Továbbá az egyetem tisztviselői utasították a keresztény diákokat, hogy ne folytassanak további beszélgetéseket.

"A Keresztény Jogi Társaság  tagjai nem kaptak értesítést arról, hogy valaki panaszt tett ellenük, és nem kaptak lehetőséget arra, hogy áttekintsék az ellenük felhozott vádakat vagy megvédjék magukat"

- áll a perben.

"Ahelyett, hogy a diákok civilizáltan és tiszteletteljesen vitatkozhattak volna egymással, és megvitathatták volna ezeket a fontos kérdéseket, az egyetem inkább a felperesek cenzúrázását választotta"

-írták.

A diákokat az "Alliance Defending Freedom" (ADF) nonprofit jogi csoport képviselte.

"A mai egyetemi hallgatók lesznek a holnap vezetői, bírái és iskolai adminisztrátorai, ezért elengedhetetlen, hogy az egyetemi tisztviselők példát mutassanak a szabadságjogokról, amelyeket tanítaniuk kellene a diákjaiknak"

- mondta Tyson Langhofer, az ADF vezető jogtanácsosa a nyilatkozatban.

"Örülünk, hogy ezt az ügyet Peter, Mark, Ryan és Seamon professzor nevében kedvezően rendeztük, és reméljük, hogy ez országszerte minden állami egyetemet arra ösztönöz, hogy támogassa a diákok és professzorok alkotmányosan védett szabadságát, hogy megoszthassák mélyen vallott meggyőződésüket az egyetemen

tette hozzá.

Lauro Nammo, a Keresztény Jogi Társaság ügyvédje hangsúlyozta, hogy a különböző nézeteket valló emberek közötti beszélgetések "elengedhetetlenek" a "jelenlegi politikai polarizáció kultúrájának" megjavításához.

"Az egyetemi tisztviselők cenzúrázása az ilyen beszélgetésekkel szemben szükségtelenül súlyosbítja a polarizációt, és árt minden diák azon képességének, hogy tanuljanak egymástól"

- tette hozzá.

(Christian Headlines)

Legfrissebb