Ugrás a tartalomra

Az évtized legalacsonyabb szintjére süllyedt a külföldi befektetés Oroszországban

Photo by Josh Appel / Unsplash

Csaknem 10 éves mélypontra esett az orosz államkötvényeket birtokló külföldi befektetők száma – jelentették a múlt héten.

Az RBC által hivatkozott Nemzeti Elszámolási Értéktár adatai szerint a rubelben denominált államadóssággal (OFZ) rendelkező, nem országban élők aránya a február 1-jei 19,1 százalékról február 25-re 17.4 százalékra csökkent.

A Bank of Russia szerint utoljára 2012 decemberében voltak ilyen szinten a külföldi befektetések.

A külföldi befektetők rohantak eladni államkötvényeket és részvényeket, miután Oroszország inváziót indított Ukrajnában és az Egyesült Államok és az EU szankcióival szembesült. Washington egyebek mellett megtiltotta az amerikai pénzintézeteknek, hogy bármilyen tranzakciót bonyolítsanak le a 2022. március 1. után kibocsátott orosz OFZ-kkel és  Oroszország tartalékaiból mintegy 400 milliárd dollárt külföldön is befagyasztottak.

Moszkva a múlt héten felfüggesztette az orosz államkötvényeket és cégrészvényeket birtokló külföldi befektetők kamatfizetését, ezzel próbálva megakadályozni a pénzpiacról történő forráskivonást és az orosz értékpapírok tömeges értékesítését.

(RT)

Legfrissebb