Ugrás a tartalomra

Az eutanázia etikus a francia Etikai Bizottság szerint, új jogszabály várható

A francia Országos Konzultatív Etikai Bizottság (CCNE) szerint lehetséges az eutanázia engedélyezése, kimondták, hogy szigorú feltételek mellett „a halálban való aktív segítségnyújtás etikus”.

Az ítélet azt jelenti, hogy a francia kormány folytathatja az élet végére vonatkozó új jogszabályok kidolgozását. A CCNE a témával kapcsolatos jelentésében azt írja, hogy nem lát kifogást a választott halál legalizálása ellen.

A CCNE egyik előadója, Régis Aubry, aki maga is palliatív ellátásban dolgozik, azt mondja, hogy ez csak szigorú, a folyamatot korlátozó feltételek mellett lehetséges.

"A súlyos és gyógyíthatatlan betegségben szenvedő, fizikai vagy pszichés szenvedésben élő felnőttek számára meg kell nyitni az asszisztált öngyilkossághoz való legális hozzáférés lehetőségét”

-fogalmazott a bizottság.

Jelenleg a francia eutanáziáról szóló törvény előírja, hogy csak azokra az emberekre alkalmatható, akik várhatóan rövid távon, néhány napon vagy órán belül meg fognak halni.

Az orvosoknak képesnek kell lenni arra, hogy megtagadják az eljárást egy lelkiismereti záradékkal - hangsúlyozta a bizottság.

Emellett szerintük nagyobb figyelmet kell fordítani a palliatív ellátásra, hogy az embereknek több lehetősége legyen otthoni ellátásra. Ha javítják a palliatív ellátást, az emberek több lehetőséget látnak majd az életükben, mint abban, hogy kilépjenek belőle.

A CCNE döntése történelmi jelentőségű, mert szakít a korábbi etikai bizottságok döntéseivel, amelyek mindeddig ellenezték az eutanáziát.

Emmanuel Macron elnök és Brigitte Bourguignon francia egészségügyi miniszter eutanázia-párti álláspontjáról ismert és Macron legkésőbb 2023-ban törvényt akar erről elfogadni.

(CNE)

Legfrissebb