Ugrás a tartalomra

Az európai zsidók 38 százaléka tervezi, hogy elhagyja a kontinenst

Nem érzik magukat biztonságban.

EJA Konferencia - 2023 

Hétfőn vette kezdetét az Európai Zsidó Szövetség által évente megrendezésre kerülő konferencia, ahol többen is felszólaltak az Európa-szerte növekvő antiszemitizmus ellen.

Binyomin Jacobs, holland főrabbi szerint foglalkozni kellene az Európa-szerte egyre növekvő antiszemitizmus hullámmal.

"A holland kormány döntő szerepet tölt be a holokauszt idején elrabolt zsidó tulajdonok sorsának kivizsgálásában. Azzal a megdöbbentő valósággal kellett szembesülnünk, hogy nyolcvan város és falu visszautasította a részvételt ebben a kulcsfontosságú küldetésben"

- számolt be a főrabbi.

"Napjainkban ez a káros vírus továbbra is virágzik az anticionizmus álcája alatt, és jelentős veszélyt jelent a társadalmi harmóniára"

- fejtette ki a rabbi az Európai Zsidó Szövetség által szervezett évente megrendezésre kerülő kétnapos konferencia nyitóülésén Portugáliában.

A konferencián százötven befolyásos vezető is részt vett, akik a zsidó közösségeket és szervezeteket képviselik Európa-szerte.

Menachem Margolin rabbi, az Európai Zsidó Szövetség elnöke egy olyan proaktív kezdeményezést mutatott be, amelynek célja az európai egyetemeken tapasztalható antiszemitizmus növekedésének kezelése munkacsoportok és ösztöndíjprogramok indításával, amelyet kifejezetten a zsidó diákok és fiatalok védelmének megerősítésére terveztek.

Margaritis Schinas, az Európai Bizottság alelnöke mélységes aggodalmát fejezte ki az antiszemitizmus fokozódó áradata miatt.

"Az antiszemitizmus egyre növekszik, és sajnálatos módon a zsidó intézmények az egész kontinensen kénytelenek nagyobb forrásokat fordítani a biztonsági intézkedésekre"

- mondta.

Schinas néhány riasztó statisztikát is megosztott.

"Az európai zsidók mintegy 38%-a fontolgatja, hogy elhagyja Európát, mivel nem érzik magukat biztonságban. Ez teljességgel elfogadhatatlan. Ez szégyen, az Európai Unió minden kormányának felelőssége, hogy megvédje polgárait"

- részletezte, hozzátéve, hogy az Európai Unióban eddig 19 kormány tette meg azt a jelentős lépést, hogy nemzeti cselekvési terveket tett közzé az antiszemitizmus elleni küzdelem érdekében.

Amichai Chikli, Izrael diaszpóraügyekért és az antiszemitizmus elleni küzdelemért felelős minisztere videóüzenetben hangsúlyozta az izraeli kormány rendíthetetlen elkötelezettségét a diaszpórában élő valamennyi zsidó közösség védelme mellett, valamint mély aggodalmát fejezte ki az egyetemeken egyre növekvő antiszemizmussal kapcsolatban. Felszólalt az Izrael ellen indult BDS mozgalom ellen is, valamint elmondta, hogy az izraeli kormány aktívan részt vesz többek között az európai és az amerikai zsidó közösségek megsegítésében és támogatásában.


A konferencia zárásaként a zsidó vezetők közös szavazással határozatot fogadtak amelyet továbbítani fognak az európai kormányok és az Európai Unió intézményeinek vezetői részére.

(Ynet)Legfrissebb