Ugrás a tartalomra

Az Európai Bizottság megerősítette a Heteknek: nincs kizárva a Twitter betiltása

Twitter/Thierry Breton

Reagált az Európai Bizottság illetékes szóvivője a Financial Times azon értesülésére, miszerint megfenyegették Elon Muskot és a Twittert, hogy ha nem alkalmazkodnak az európai uniós tartalomszabályozási keretekhez, akkor akár be is tilthatják a közösségi platformot Európában - számolt be a Hetek.

A Financial Times arról írt szerdán, hogy Thierry Breton, az Európai Bizottság belső piacért felelős biztosa egy videóhívás során közölte Muskkal, hogy a Twitternek tartania kell magát bizonyos szabályokhoz, nem dönthet például önkényesen a korábban kitiltott felhasználók visszaengedéséről.

Mint hangsúlyozta, a platformnak kiterjedt és független vizsgálatnak kell alávetnie magát, hogy megfelel-e az unió belső digitális szabályozásának.

A Hetek a sajtóhírekkel kapcsolatban megkereste az Európai Bizottságot, hogy valóban történt-e ilyen fenyegetés a Twitter felé, tényleg fontolóra vették-e a platform betiltását.

A Hetek megkeresésére Johannes Bahkre, az Európai Bizottság illetékes szóvivője reagált. Válaszában kiemelte, hogy még korábban elfogadott digitális szolgáltatásokról szóló uniós törvény (DSA) a november folyamán életbe lépett. E

nnek célja az, hogy kezelje a közösségi média társadalmi kárait, rábírja a vállalatokat az erőteljesebb tartalom-ellenőrzésre, és a gyűlöletbeszéd illetve más illegális tartalmak eltávolítására.

Ezzel kapcsolatban Thierry Breton uniós biztos hangsúlyozta, az Európai Bizottság ezzel a szabályozással most egy új korszakba lép, amelyben felügyelője lesz a világ legnagyobb és legbefolyásosabb techcégeinek. A hatáskörének erejét pedig az adja, hogy

a szabályok ismételt megsértése esetén hatalmas összegű pénzbüntetéssel, sőt teljes uniós tiltással is szembesülnek ezek az óriáscégek.

A Bizottság igyekezett hangsúlyozni, hogy az általuk ártalmasnak minősített tartalmakra nem ugyanazok a szabályok érvényesek, mint a törvénysértő tartalmakra. Habár kiemelik a szólásszabadság fontosságát, független vizsgálatot helyeztek kilátásba az olyan jellegű tartalmakkal kapcsolatban is, mint a dezinformáció, az álhírek, a járvánnyal kapcsolatos manipuláció, a "sebezhető csoportok bántása" és egyéb társadalmi szintű sérelmek.

(Hetek)

Legfrissebb