Ugrás a tartalomra
IzraelIránKülföldKözel-keletHírekEU

Az EU vonakodik terrorszervezetté nyilvánítani az iráni Forradalmi Gárdát

Meg is indokolta az EU külügyi vezetője miért.

Photo by Christian Lue / Unsplash

Az Európai Unió külügyi vezetője hétfőn kijelentette, hogy az EU nem sorolhatja a terrorista szervezetek közé az iráni Forradalmi Gárdát, amíg egy bíróság nem állapítja meg, hogy az - számolt be a Neokohn.

Az EU külügyminiszterei 37 nevet fognak felvenni az emberi jogok iráni megsértése miatt szankciókkal sújtott személyek és szervezetek listájára – közölte két európai diplomata a múlt héten a Reuters hírügynökséggel.

Az Európai Parlament ezután felszólította az EU-t, hogy az IRGC-t terrorista szervezetként sorolja fel. A Reuters jelentése szerint a csoportot okolja a belföldi tüntetések elnyomásáért, valamint a drónok Oroszországba történő szállításáért.

„Ez olyasmi, amiről nem lehet bíróság, bírósági döntés nélkül dönteni. Nem lehet azt mondani, hogy terroristának tartalak, mert nem szeretlek”

– mondta Josep Borrell újságíróknak, amikor megérkezett a külügyminiszterek brüsszeli találkozójára. Hozzátette azt is, hogy egy uniós tagállam bíróságának konkrét jogi elítélést kell kiadnia, mielőtt maga az EU léphetne.

Az Európai Parlament képviselői szerdán megszavazták, hogy a gárdát felveszik a 27 országot tömörítő blokk terrorista listájára, „tekintettel terrorista tevékenységére, a tüntetők elnyomására és arra, hogy drónokat szállít Oroszországnak”.

(Neokohn)

Legfrissebb