Ugrás a tartalomra
Photo by Saj Shafique / Unsplash

Az Egyesült Arab Emírségek egyik szigetén egy ősi keresztény kolostor fedeztek fel, ez fényt deríthet a keresztény hit korai történetére az országban, még az iszlám térhódítása előtt.

Amint arról az Associated Press beszámolt, régészek találták meg a kolostort a Siniyah-szigeten, az Egyesült Arab Emírségek Umm al-Quwain városának dűnéjén, amely Dubajtól mintegy 30 mérföldre északkeletre fekszik a Perzsa-öbölben. Ez a második olyan kolostor, amelyet az Emírségekben fedeztek fel, és amely 1400 éves lehet.

Múlt csütörtökön Noura bint Mohammed al-Kaabi, az Egyesült Arab Emírségek kulturális és ifjúsági minisztere, Majid bin Saud Al Mualla sejk és Umm al-Quwain város turisztikai és régészeti osztályának elnöke, Majid bin Saud Al Mualla sejk látogatott el a helyszínre.

Az Egyesült Arab Emírségek Kulturális Minisztériuma támogatja a folyamatban lévő ásatást, amely egy, az iszlám térhódítását megelőző időszakban épült faluhoz tartozó épületek közelében zajlik.

A nemrégiben felfedezett kolostor alapját a minták alapján Kr. u. 534 és 656 közé datálják. Mohamed próféta Kr. u. 570-ben született, és a feltételezések szerint Kr. u. 632-ben halt meg, miután meghódította Mekkát a mai Szaúd-Arábia területén.

A kolostor alaprajza arra utal, hogy a keresztények egyhajós templomban imádkoztak. Az építmény közelében lévő, négy szobát tartalmazó második épületben egy egyházi vezető élhetett. A kolostoron belüli más helyiségekben egy keresztelőhelyiség és egy kemence található, ahol az úrvacsorai kenyeret vagy ostyát sütötték. Az épület egy másik részében valószínűleg egy oltár és az úrvacsorai bor tárolására szolgáló hely volt.

Timothy Power, az Egyesült Arab Emírségek Egyetemének régészprofesszora, aki segített az Umm al-Quwain kolostor kutatásában, a jelenlegi Egyesült Arab Emírségeket "a nemzetek olvasztótégelyének" nevezte.

"Az a tény, hogy 1000 évvel ezelőtt valami hasonló történt itt, igazán figyelemre méltó, és ez egy olyan történet, amely megérdemli, hogy elmeséljük"

- mondta Power az AP-nek.

Ma az Egyesült Arab Emírségek lakosságának alig több mint 12%-a keresztény.

(Christian Today)

Legfrissebb