Ugrás a tartalomra

Az emberiség 10 százaléka felelős az energiafelhasználáshoz köthető szén-dioxid-kibocsátás feléért

Ha a kibocsátási egyenlőtlenséget jövedelmi csoportokra bontják, a különbségek még látványosabbak.

Photo by Maxim Tolchinskiy / Unsplash

Közel 800 millió ember felelős az energiafelhasználáshoz köthető egyéni szén-dioxid-kibocsátás 48 százalékáért, miközben az életmódjával a legkevesebb klímakárt okozó 800 millió csak a 0,2 százalékáért – derül ki a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) szakembereinek elemzéséből - számolt be a qubit.hu.

Laura Cozzi, Olivia Chen és Hyeji Kim munkája világossá teszi, hogy bár a regionális és országok közötti eltérések egyébként is jelentősek, de ha a kibocsátási egyenlőtlenséget jövedelmi csoportokra bontják, a különbségek még látványosabbak. Miközben 2021-ben egy átlagos észak-amerikaihoz 11-szer több CO2-kibocsátás volt köthető, mint egy átlagos afrikai lakoshoz, addig a kibocsátók felső 1 százaléka és alsó 1 százaléka között 1000-szeres eltérést tudtak kimutatni.

A klímaváltozás következményei az IPCC szerint a legkiszolgáltatottabb embereket érintik súlyosabban, akik túlnyomó többségben minimális mértékű üvegházhatásúgáz-kibocsátásért felelnek. A felmelegedéssel gyakoriságukban és erősségükben fokozódó extrém időjárási események különösen a kis szigetországokat sújtják, az áradásokkal és aszállyal összefüggő élelmezésellátási bizonytalanság pedig Afrikában, valamint Közép-és Dél-Amerikában mutat növekedést.

(Qubit)

Legfrissebb