Ugrás a tartalomra

Az emberi kapcsolatok helyébe lépnek az MI barátok?

Még nagyobb problémává válhat a magány.

Photo by Noah Silliman / Unsplash

Az olyan közösségi platformok, mint a Snapchat és a Facebook a mesterséges intelligencia segítségével próbálnak virtuális barátokat létrehozni az emberek számára. - áll a Forbes beszámolóiban.


A Facebook anyavállalata, a Meta a múlt héten jelentette be, hogy MI barátok kifejlesztésén dolgoznak.  Mark Zuckerberg, a cég vezérigazgatója azt mondta, hogy az MI barátot asszisztensként vagy edzőként tudja elképzelni. Állításaik szerint a Facebook MI chatbotjai többféle személyiséget és képességet kínálnak majd.

A Snapchaten már február óta elérhető az "MI barát funkció", azonban az ilyen lehetőségek egyesek szerint különböző társadalmi problémákhoz vezethetnek.

"Egy bizonyos ponton mindenképpen mélyebb kapcsolatokat fogunk kialakítani a mesterséges intelligenciával, mint az emberekkel, mivel az MI elérhető és érdeklődő lesz irántunk"

– mondja Dr. Andrew Byrne, a Cal Poly School of Education docense, aki a tanácsadásra összpontosít.

"Ez tanult nárcizmushoz fog vezetni, ami extrém interperszonális toxicitást hoz létre, amíg valaki nem tanítja meg az MI-t arra, hogy határokat szabjon"

– fejtette ki véleményét.

"Ez egy várva várt mentális egészségügyi válság, amire majd felírhatnak egy MI-terapeutát"

– mondja Theo Priestley futurista szerző.

Barbara Zandoval / Unsplash


Ahogyan arról korábban beszámoltunk, volt aki megházasodott a mesterséges intelligencia chatbotjával, és volt olyan is, aki a chatbottal történő beszélgetés következtében öngyilkos lett.

A magány egyre nagyobb probléma, és mivel az emberek szinte mindent képesek antropomorfizálni ezért meglehet, hogy a technológiával is ugyanezt teszik majd. - írja a Forbes.

"Az ezredfordulósok negyede azt mondja, hogy nincsenek barátai”

- mondja Julie M. Albright, a Dél-kaliforniai Egyetem digitális szociológusa.

Albright szerint a probléma az, hogy mivel az embereknek szüksége van kapcsolatokra, és barátokra, ezért sokan arra használják  a mesterséges intelligenciát, hogy "kitöltsék a kapcsolatok hiányában keletkezett űrt.”

A Forbes beszámolói szerint a mesterséges intelligencia barátok azonban hajlamosak a mi kedvenceinkre és ellenszenveinkre hangolódni, megakadályozva ezzel, hogy olyan kihívások elé állítsanak minket az interperszonális kapcsolatokban, amelyek elősegítik a növekedést, a tanulást és az érettséget.

"Ha ezek a mesterséges intelligencia avatárok a társas kapcsolatok helyébe lépnek azzal, hogy egy olyan idilli világot biztosítanak számukra, amely végül is a ő saját énjüknek virtuális tükre, az paradox módon tovább fokozhatja a valós emberi kapcsolatoktól való elszakadást, amelynek következményei a szorongástól kezdve a gyermekvállalási kedv globális csökkenéséig terjedhetnek, amelyet már most is tapasztalunk"

- mondja Albright.

Legfrissebb