Ugrás a tartalomra

Az Egyházak Világtanácsa nem hajlandó apartheid államnak nevezni Izraelt

Az egyházi képviselők szavaznak az Egyházak Világtanácsán Karlsruhében / Fotó WCC, Albin Hillert

Az Egyházak Világtanácsának tizenegyedik közgyűlése véget ért Karlsruhe városában és a szervezet nem volt hajlandó apartheid államnak nevezni Izraelt, de nemtetszését fejezte ki a telepesmozgalommal szemben.


A legjelentősebb vita tárgya az volt, hogy Izrael palesztinokkal szembeni politikáját a nemzetközi jog szerint „apartheidnek” kell-e nevezni.

"Megerősítjük Izrael Állam jogos helyét a nemzetek közösségében, és elismerjük jogos biztonsági szükségleteit. Ugyanakkor megerősítjük a palesztinok önrendelkezési jogát, és azt, hogy a palesztin területek 1967 óta tartó izraeli megszállása, valamint a telepek építése és terjeszkedése a megszállt területeken a nemzetközi jog szerint illegális, és véget kell vetni"

-olvasható a nyilatkozatban.

"A közelmúltban számos nemzetközi, izraeli és palesztin emberi jogi szervezet és jogi testület publikált tanulmányokat és jelentéseket, amelyek Izrael politikáját és intézkedéseit a nemzetközi jog szerint „apartheidnek” tekintik. Ezen a Közgyűlésen belül egyes egyházak és küldöttek határozottan támogatják ennek a kifejezésnek a használatát, mivel ez pontosan leírja a palesztinai/izraeli emberek valóságát és a nemzetközi jog szerinti helyzetet, míg mások helytelennek, haszontalannak és fájdalmasnak tartják. Ebben a kérdésben nem vagyunk egy véleményen"

-írták.

A Világtanácsot rendszeresen kritizálják amiatt, hogy a palesztinok mellett áll.

Az Izraelről és a palesztinokról folyó vita nem új keletű az egyházakban. Tavaly a Svéd Egyház Egyházi Konferenciája Izrael vizsgálatát követelte annak megállapítására, hogy az állam bűnös-e. Nemrég azonban kiderült, hogy a nyomozást teljesen törölték, ennek az az oka, hogy az érdeklődés elenyészni látszik és a nyomozás mellett döntő 14 püspök megbánta tavalyi választását.

Hit Rádió / World Council of Churches / CNE

Legfrissebb