Ugrás a tartalomra
IzraelJoe BidenUSAHírek

Az Egyesült Államok vezetésével tárgyal Izrael, Egyiptom és Szaúd Arábia

A Biden-kormányzat közvetíti Egyiptom, Izrael és Szaúd-Arábia közötti tárgyalásokat, amelyek lépést jelenthetnek afelé, hogy a szaúdi királyság hivatalosan is normalizálja kapcsolatait a zsidó állammal – jelentette hétfőn az Axios.

A jelentés szerint csendes tárgyalások folynak a Vörös-tenger két stratégiai szigetének Egyiptomtól Szaúd-Arábiába való átadásáról.

A két sziget – Tiran és Sanafir – eredetileg Szaúd-Arábiához tartozott, de a királyság az 1950-es években Egyiptomnak adta bérbe. Amikor Egyiptom 1979-ben békeszerződést írt alá Izraellel, Egyiptom beleegyezett a szigetek demilitarizálásába, és lehetővé tette azóta az izraeli polgári és katonai hajók biztonságos áthaladását a Tiráni-szoroson. Ezenkívül az Egyesült Államok vezette megfigyelőkből álló többnemzetiségű haderőnek kellett volna járőröznie a szigeteken, hogy biztosítsák a demilitarizáltság megőrzését. Ez a haderő azonban soha nem jött létre.

A 2017-es nyilvános tiltakozás ellenére Egyiptom 2018-ban megállapodást fogadott el a terület átadásáról Szaúd-Arábiának. Izrael jóváhagyta a megállapodást, de a megállapodást több megoldatlan probléma miatt soha nem zárták le.

A Biden-adminisztráció azt reméli, hogy véglegesítik a megállapodást, és jelentős közel-keleti politikai győzelmet érnek el, mielőtt az elnök június végén a régióba látogat, ami a CNN szerint egy szaúd-arábiai látogatást is magában foglalhat.

(CBN)

Legfrissebb