Ugrás a tartalomra

Már nem sok opció maradt: az egészségügyi miniszterhez fordult Archie Battersbee édesanyja

Archie Battersbee édesanyja sürgős levelet írt az angol egészségügyi miniszternek, amelyben felszólítja a kormányt, hogy akadályozza meg a fiú lélegeztetőgépének lekapcsolását.

Az ENSZ Fogyatékkal Élő Személyek Jogainak Bizottsága (UN CRPD) felszólította a kormányt, hogy tartsa életben a 12 éves gyereket, amíg elbírálja a család kérelmét.

Az ENSZ CRPD utasítása ellenére az Archie-t gondozó kórházi vezetés azt mondta, hogy hétfőn el kívánja távolítani a fiú lélegeztetőgépét.

A kormány még nem reagált az UN CRPD ideiglenes intézkedéseire.

Stephen Barclay egészségügyi miniszternek írt levelében Archie édesanyja, Hollie Dance azt mondta, "rendkívüli kegyetlenség" és "Archie fogyatékkal élőként fennálló jogainak kirívó megsértése" lenne, ha az orvosok eltávolítanák a lélegeztetőgépről.

"Archie-nak joga van ahhoz, hogy az életével és halálával kapcsolatos, a National Health Service és az Egyesült Királyság bíróságai által hozott döntéseket egy nemzetközi emberi jogi testület vizsgálja felül. Halálának siettetése ennek megelőzése érdekében teljesen elfogadhatatlan"

- emelte ki.

"Bízom benne, hogy a National Health Service-ért felelős kormány tagjaként most azonnal intézkedni fog annak érdekében, hogy ez ne forduljon elő, és országunk tiszteletben tartja az általunk aláírt és ratifikált nemzetközi emberi jogi szerződések szerinti kötelezettségeit."

-írta.

Archie Battersbee, akinek történetének alakulásáról a Hit Rádió is rendszeresen beszámolt, egy 12 éves fiú akit lélegeztetőgéppel tartanak életben, miután súlyos agykárosodásokat szenvedett. Az őt kezelő kórház szerint el kéne távolítani a Archie-t a lélegeztetőgépről, ezt később egy bírósági ítélet is megerősítette, amelyben a döntést azzal indokolták, hogy a fiú "valószínűsíthetően agyhalott". Szülei igyekeznek minden jogi lehetőséget megragadni, ebben pedig a "Christian Concern" elnevezésű keresztény jogvédő szervezet segíti őket.

(Christian Today)

Legfrissebb