Ugrás a tartalomra

Az áttérések miatt feldühödött hindu csőcselék keresztényekre támadt Indiában

Keresztények százait üldözték el.

December óta a kelet-indiai Chhattisgarh államban a kereszténység terjedése miatt feldühödött és a helyi politikai vezetők által felbujtott hindu önbíráskodók több tucat faluban keresztény hívőket támadtak meg és telepítettek ki, és több tucat faluban keresztények százait üldözték el  - derül ki a helyi keresztényekkel és aktivistákkal készített interjúkból, valamint a térségbe tett nemrégiben tett utazás során látottakból a Washington Post beszámolója szerint.

Mint írják, a falvakban összezúzott és megvert keresztény hívők szedték össze a kalapácsokkal hadonászó tömegek által lerombolt templomok romjait. A poros városokban hindu nacionalista vezetők szenvedélyes gyűléseket tartottak, amelyeken további fellépést ígértek a keresztény áttérések ellen. A poros Narayanpur városka egyik üres kormányzati tornatermében a kilakoltatott családok szőnyegeken aludtak néhány zsák tartalék ruha és gabona mellett.

Az erőszak India egyik kulturálisan legkülönlegesebb részén játszódott le - írja a Washington Post - egy erdős hegyvidéken, ahol a különböző vallások misszionáriusai és még maoista gerillák is régóta versengenek az őslakos törzsek szívéért és lelkéért. Az epizód azonban egy szélesebb igazságot is illusztrált a mai Indiával kapcsolatban: az ábrahámi vallásokkal, az iszlámmal és a kereszténységgel szembeni ellenszenv - amelyet gyakran úgy ábrázolnak, mint idegen vallásokat, amelyeket a történelmi hódítók hoztak Indiába - hatékony mozgósító erőként használható politikai célok érdekében.

India-szerte a muszlimok elleni erőszakról szóló jelentések gyakran megnövekednek a választások előtt, és ezt a jelenséget egyes politológusok a hindu pártok azon törekvésének tulajdonítják, hogy bázisukat feltüzeljék.

(Washington Post)

Legfrissebb