Ugrás a tartalomra

Nem javasolja a "magzati szívverés" és "késői abortusz" kifejezések használatát az Associated Press

Az Associated Press hírügynökség újságíróknak szóló irányelveiben azt tanácsolja, hogy ne használják az olyan kifejezéseket, mint a "magzati szívverés" és a "késői abortusz".

A hírügynökség "Az abortusz aktuális útmutatója" névre hallgató irányelv gyűjteményben azt mondja az újságíróknak, hogy kerüljék a "magzati szívhang törvényjavaslat", "szívhang törvényjavaslat" és "hathetes abortusztilalom" kifejezések használatát is.

Az AP azt állítja, hogy ezek a szavak

"túlságosan tágak és félrevezetőek, tekintettel a részletekkel kapcsolatos nézeteltérésekre, például arra, hogy mi számít szívhangnak a különböző terhességi korban".

Az AP szerint a médiának ezt "szívműködésként" kellene említenie, az Amerikai Szülész-nőgyógyászok Kollégiumának (ACOG) nyelvi útmutatójára hivatkozva, amely azt állítja, hogy az abortusszal kapcsolatos irányelvek nyelvezete gyakran támaszkodik a "választásellenes retorikára".

"Ne használják a 'késői abortusz' kifejezést. Az Amerikai Szülészek és Nőgyógyászok Kollégiuma a késői terminust a terhesség 41. hetétől a 41. hét és 6. napjáig terjedő időszakban határozza meg, és az abortusz nem ebben az időszakban történik"

- írják.

Ehelyett az ügynökség azt tanácsolja az újságíróknak, hogy a "terhesség későbbi szakaszában történő abortusz kifejezést használják, ha általános kifejezésre van szükség".

Dr. Donna Harrison, az Életpárti Szülészek és Nőgyógyászok Amerikai Szövetségének vezérigazgatója azzal érvelt, hogy az AP döntése elfogult irányba tolja el az abortuszról szóló beszélgetést a semleges és tudományos helyett.

(Christian Today)

Legfrissebb