Ugrás a tartalomra

Az arabok megüzenték Liz Trussnak: felejtse el a nagykövetség Jeruzsálembe helyezését

A londoni arab nagykövetek levelet küldtek Liz Truss újdonsült brit kormányfőnek, amelyben sürgették, hogy felejtse el a szerintük „illegális és meggondolatlan” tervet a nagykövetség Jeruzsálembe költöztetéséről - írta meg a Neokohn.

A levélben a Palesztin Hatóság londoni megbízottját idézték:

„Bármilyen nagykövetség áthelyezése a nemzetközi jog és az Egyesült Királyság történelmi felelősségének durva megsértése lenne."

Szerintük ez aláássa a kétállami megoldást, és felszítja az amúgy is ingatag helyzetet Jeruzsálemben, a megszállt területek többi részén, valamint az Egyesült Királyság és a világ közösségei között.

A brit miniszterelnök szeptemberben közölte izraeli kollégájával, Jair Lapiddal, hogy fontolgatja az izraeli brit nagykövetség áthelyezését Tel-Avivból Jeruzsálembe, és hogy folyamatban van a jelenlegi helyszín „felülvizsgálata”.

Erre azt követően került sor, hogy Truss, aki korábban külügyminiszter volt, a Konzervatív Párt augusztusi választási versenyén ígéretet tett a nagykövetség áthelyezésének felülvizsgálatára, hozzátéve, hogy tisztában van a követség áthelyezésének érzékeny mivoltával.

(Neokohn)

Legfrissebb