Ugrás a tartalomra

Az amerikaiak több mint egyharmada nem jár istentiszteletre a járványt követően

A világjárvány megváltoztatta a vallásos amerikaiak részvételét az istentiszteleteken

Photo by Memento Media / Unsplash

A "Faith After the Pandemic: How COVID-19 Changed American Religion" (Hit a pandémia után: hogyan változtatta meg a COVID-19 az amerikai  hitéletet?) című tanulmány megállapította, hogy a világjárvány megváltoztatta a vallásos amerikaiak részvételét az istentiszteleteken.

2020 nyarán az amerikaiaknak mindössze 13 százaléka számolt be arról, hogy személyesen jár istentiszteletre. Ez a szám 2022 tavaszára 27 százalékra nőtt, de a látogatási arány még mindig alacsonyabb volt ekkor, mint a világjárvány előtt.

2022 tavaszán az amerikaiak egyharmada (33 százalék) mondta azt, hogy soha nem jár istentiszteletekre, ez pedig növekedés a világjárvány előtti értékhez képest, amikor 25 százalékuk jelezte, hogy soha nem jár vallási szertartásokra.

A legfeljebb főiskolai végzettséggel rendelkező felnőttek, az 50 évnél fiatalabb felnőttek, a fekete protestánsok, a spanyolajkú katolikusok és a fehér fővonalbeli protestánsok voltak azok, akiknél a legjelentősebb volt a látogatottság csökkenése az elmúlt két évben.

A legjelentősebb növekedést azonban a 30-49 éves felnőttek, a főiskolai végzettségnél kevesebbet végzett felnőttek és a fekete protestánsok körében tapasztalták a gyülekezetlátogatásban.

"A látogatottság csökkenésének nagy részét az okozta, hogy az emberek teljesen tartózkodtak az istentisztelettől"

- jegyzi meg a felmérés.

A tanulmány arról is beszámolt, hogy az amerikai felnőttek ritkán változtatták meg vallási identitásukat a világjárvány idején.

A mwgkérdezettek mintegy 19 százaléka változtatta meg vallási identitását a világjárvány alatt. A felmérés szerint a világjárvány előtt magukat vallásilag nem kötődőnek valló amerikaiak hat százaléka 2022 tavaszára vallási identitást váltott. Ezzel szemben a pandémia előtt vallásilag valahová kötődő amerikaiak öt százaléka 2022 tavaszára vallástalanná vált.

Egy tavaly augusztusi külön tanulmányban, a "State of the Bible: USA 2022" című jelentésében az Amerikai Bibliatársulat megállapította, hogy a Z generációs felnőttek 40 százaléka 18 éves és idősebb, valamint a 77 éves és idősebb templomba járók 36 százaléka "elsősorban online" jár templomba.

A jelentés azt is kimutatta, hogy a Z generáció és a milleniálok közül, akik hitet vallottak Jézus Krisztusban, nagyjából 66 százalékuk nem látogatott legalább havonta egyszer személyes vagy virtuális istentiszteletet.

(Christian Headlines)

Legfrissebb