Ugrás a tartalomra

Az amerikai Lutheránus Egyház komoly lelkészhiánnyal és öregedéssel küzd

Photo by Drew Murphy / Unsplash

Mióta egykori lelkészük, Darren Paulson tavaly szeptemberben lemondott a COVID-19 világjárvány második évében, a Montana állambeli Billing Heights-i Engesztelési Lutheránus Egyház közössége türelmesen várja, hogy a helyi zsinat helyettesítse őt.

Kristin LaVe, a közösség egyik vezetője szerint, mivel az Amerikai Evangélikus Lutheránus Egyházban, amely részeként működnek ők is, országosan „legalább 600 fős” lelkész hiány van, eltarthat egy ideig, amíg az új lelkészre való várakozás véget ér.

„A hiány [az, ami a várakozás hátterében áll], ezt mondták nekünk a zsinatból”

– mondta a The Christian Postnak Nancy Rupe, a gyülekezet irodai adminisztrátora, aki jelenleg több mint 260 aktív taggal irányítja a gyülekezet napi működését.

„A lelkipásztorunk szeptemberben lemondott, és egy másik szervezetnél foglalt el állást”

-tette hozzá.

Az ELCA montanai szinódusán 35 lelkészi állás maradt betöltetlen, mondta LaVe a KTVQ-nak. Miközben arra várnak, hogy ismét teljes állású lelkészt kapjanak, Rupe azt mondta, hogy az egyháznak kreatívnak kell lennie ahhoz, hogy vasárnapokra prédikátorokat szerezzen be. A gyülekezet mostanában rendszeresen végignéz egy 10-12 nyugdíjas lelkészt tartalmazó listát, hogy megnézze, kik állhatnak rendelkezésre a prédikációkra hetente.

„Van egy naptárunk. Általában minden héten más lelkész érkezik

– mondta Rupe.

Arra a kérdésre, hogy szerinte mi állhat a lelkészhiány mögött, Rupe azt mondta, úgy véli, hogy az embereket már nem vonzza annyira a szolgálat, mint a múltban, és a COVID-19 világjárvány is nagy sokk volt a szakmában.

"Biztos vagyok benne, hogy a COVID-nak volt némi szerepe ebben"

-fogalmazott.

Paul Egensteiner püspök, aki az ELCA Metropolitan New York-i szinódusát vezeti, a CP-nek keddi nyilatkozatában elmondta, hogy a felekezetet nagyon súlyosan sújtotta a „nyugdíjazási hullám”, és ez alól az ő szinódusa sem volt kivétel.

„Mi is hiányt tapasztalunk, és már egy jó ideje”

– mondta Egensteiner.

„Az ELCA egy „nyugdíjba vonulási hullámot” üt meg, ahol a 70-es és 80-as években felszentelt lelkészek a nyugdíjkorhatárt elértek vagy azt meghaladóak, és ez még nagyobb hiányhoz vezet, mivel ezekben az évtizedekben a legutolsó csúcspontja volt a lelkészek szolgálatba lépésének. Folytatta, megjegyezve, hogy „kritikus hiány van a kétnyelvű pásztorokból, akik képesek szolgálni a térségünkben élő közösségek sokszínűségében, nevezetesen a spanyol nyelvű és ázsiai közösségeknél.”

Valójában a lelkészhiány abból is fakad, hogy egyre több lelkész fontolgatja azt, hogy felhagynak munkájukkal az olyan kihívások miatt, mint a stressz, a magány, a politikai megosztottság.

2017-ben, jóval a COVID-19 világjárvány előtt, a Barna-csoport jelentése azt is bemutatta, hogy az Egyesült Államokban a protestáns lelkészek átlagéletkora egy évtizeddel nőtt az elmúlt 25 évhez képest és mindössze hat évvel maradt el a jelenlegi minimális nyugdíjkorhatártól azaz a 62 éves határtól.

(Christian Post)

Legfrissebb