Ugrás a tartalomra

Az amerikai lelkészek többsége szerint a keresztényeknek nem kell "10 százalékos" tizedet fizetniük

Photo by Allef Vinicius / Unsplash

A lelkészeknek csak egy kisebb része támogatja a hagyományos tizedfizetést – mutatták ki egy új Barna tanulmányból.

A Barna tanulmány alapjául szolgáló felmérésben a kutatók 2016 amerikai felnőttet kérdeztek meg 2021. november 12. és 19. között.

Míg a tanulmányban résztvevő lelkészek többsége nem tekinti a gyülekezeten kívüli adakozást tizednek, 70 százalékuk szerint a tizednek nem kell szigorúan pénzügyi jellegűnek lennie. Arra a kérdésre, hogy mekkora anyagi adomány lenne elfogadható tizedként, csak 33 százalék jelölte meg válaszként a hagyományos 10 százalékot.

A lelkészek további 21 százaléka nem javasolta, hogy a keresztények adjanak a jövedelmükből bármilyen konkrét részesedést, de azt javasolta, hogy amit adnak, az legyen „elég ahhoz, hogy áldozatnak számítson”.

A lelkipásztorok közel hasonló aránya, 20 százaléka mondta, hogy a keresztényeknek annyit kell adniuk, amennyit hajlandóak.

A tanulmány azt is feltárta, hogy a tized fogalmát sem az amerikai felnőttek, sem a keresztények nem ismerték jól. Öt amerikai felnőttből csak körülbelül kettő mondta azt, hogy ismeri a „tized” kifejezést, és definíciót tudott adni. A keresztények körében általában kevesebb, mint a fele tudta határozottan megmondani, mi az a tized. A gyakorló keresztények több mint fele, 59 százaléka ismerte a tizedet és annak jelentését, míg a lelkészek 99 százaléka értette a fogalmat.

Mint kederült, a keresztények mindössze 21 százaléka adományozta bevételének 10 százalékát helyi gyülekezetének és negyedük egyáltalán nem adományozott az egyházának. A gyakorló keresztények körében a tanulmány kimutatta, hogy 42 százalékuk adományozott legalább tíz százalékot vagy annál többet egyházának.

Hit Rádió / Christian Post

Legfrissebb