Ugrás a tartalomra

Az amerikai lelkészek harmada szerint ha valaki "jó ember", üdvözülhet

Photo by Ben White / Unsplash

Egy felmérés szerint a vezető lelkészek legalább harmada az Egyesült Államokban úgy gondolja, hogy a mennybe lehet jutni úgy is, ha valaki egyszerűen jó ember.

Az eredmények az Arizonai Keresztény Egyetem Kulturális Kutatóközpontja (CRC) által májusban végzett felmérésből derültek ki. Az "American Worldview Inventory 2022" elnevezésű felmérés több mint három tucat világnézeti elképzelést és hitet vizsgált meg mintegy 1000 keresztény lelkész körében.

A kutatók azt találták, hogy amellett, hogy elhiszik, hogy az emberek pusztán jó cselekedeteik alapján érdemelhetik ki az üdvösséget, a megkérdezett vezető lelkészek egyharmada vagy több is úgy gondolja, hogy a Szent Szellem nem személy, hanem "Isten erejének szimbóluma".

Mások azt mondták, hogy az erkölcsi igazság szubjektív; a szexuális kapcsolat két, egymást szerető nem házas ember között "erkölcsileg elfogadható", a bibliai abortuszról szóló tanítás pedig "kétértelmű".

A megkérdezettek legalább harmada azt is állította, hogy szerinte "a szocializmus előnyösebb, mint a kapitalizmus, és a tulajdonjog engedélyezése elősegíti a gazdasági igazságtalanságot".

A jelentés felfedi, hogy megdöbbentően nagy százalékban utasítják el a lelkészek a bibliai tanításokat a legalapvetőbb keresztény meggyőződésekről.

Az evangéliumi lelkészek körében például körülbelül 43 százalék állította azt, hogy "nem hiszi el, hogy a vagyon személyes felhalmozását Isten biztosítja az egyén számára, hogy Isten céljainak megfelelően kezelje ezeket az erőforrásokat."

A megkérdezett evangéliumi lelkészek további 39 százaléka azt mondta, hogy nincs abszolút erkölcsi igazság, és "minden egyénnek meg kell határoznia saját igazságát".

Körülbelül ugyanennyi (38 százalék) mondta azt, hogy az emberi élet szent, míg 37 százalék azt mondta, hogy általában véve fontosabb a hit, mint az, hogy miben – vagy pontosabban Kiben – van hite.

Talán a legmegdöbbentőbb, hogy 10 evangéliumi lelkészből három (30 százalék) nem hiszi, hogy üdvösség azon alapul, hogy megvallják bűneiket, és elfogadják Jézus Krisztust megváltójukként.

Hit Rádió / Christian Today

Legfrissebb