Ugrás a tartalomra

Az afrikai püspökök is ellenállnak: nem fogják megáldani a meleg párokat

Szerintük az ilyen házasságok ellentétesek Isten akaratával.

Fridolin Ambongo kongói bíboros. - Kép forrása: AP Photo/ Andrew Medichini

Afrika és Madagaszkár római katolikus püspökei csütörtökön nyilatkozatot adtak ki, amelyben elutasították Ferenc pápa azon nyilatkozatát, amely lehetővé teszi, hogy a papok áldást adjanak az azonos nemű pároknak - írja a VOA News.

A nyilatkozatot Fridolin Ambongo kongói bíboros írta alá az Afrikai és Madagaszkári Püspöki Konferenciák Szimpóziuma, azaz a SECAM nevében, és azt mondta, hogy

az ilyen házasságok "ellentétesek Isten akaratával".

A lépés azután történt, hogy Ferenc december 18-án jóváhagyta azt a nyilatkozatot, amely lehetővé teszi, hogy a papok áldást adjanak az azonos nemű pároknak.

Az afrikai katolikus püspökök szerint a vatikáni nyilatkozat ellentmond "az afrikai közösségek kulturális ethoszának". A homoszexualitás számos afrikai országban továbbra is illegális.

"Az egyház tanítása a keresztény házasságról és a szexualitásról változatlan marad"

- áll a SECAM ghánai fővárosból, Accrából kiadott közleményében.

"Ezért mi, az afrikai püspökök nem tartjuk helyénvalónak, hogy Afrikában megáldják a homoszexuális egyesületeket vagy az azonos nemű párokat"

- tartalmazza a nyilatkozat.

Az ellenállás alátámasztja a pápa progresszív, reformorientált vezetése és a katolikus közösség nagy részében konzervatív nézeteket valló közötti szakadékot.

Legfrissebb