0279 Ugrás a tartalomra

Aukciós rekordokat dönthet majd a legrégebbi, majdnem teljes héber Biblia

A Codex Sassoon néven ismert Biblia több mint 1100 éves.

Fotó: Getty Images

A világ legrégebbi, majdnem teljes héber nyelvű Bibliáját májusban New Yorkban árverezik el.

A Codex Sassoon néven ismert Biblia több mint 1100 éves, és a valaha felfedezett legkorábbi, legteljesebb héber Biblia. A Sotheby's által árverésre bocsátott Biblia lesz a legértékesebb történelmi dokumentum vagy kézirat, amely valaha árverésen szerepelt, becsült ára 25 millió és 42 millió font között lesz.

A Biblia, amelyből mindössze 12 levél hiányzik, 24 könyvből áll, amelyek három részre oszlanak: a Pentateuch (a Tóra), a Próféták (a Nevi'im) és az Írások (a Ketuvim). A kereszténységben a szövegeket Ószövetségként emlegetik, és a bibliai kánonba illesztik be.

"A könyvformátumú bibliai szöveg kritikus fordulópontot jelent abban, ahogyan az isteni szó évezredeken átívelő történetét érzékeljük, és átalakító tanúságot tesz arról, hogy a héber Biblia évszázadokon át hogyan befolyásolta a civilizáció pilléreit olyan területeken, mint a művészet, kultúra, jog, vagy  a politika"

- mondta Sharon Mintz, a könyvek és kéziratok vezető szakértője.

A korábbi tulajdonosáról, David Solomon Sassoonról (1880-1942) elnevezett Bibliát február utolsó hetében állítják ki a londoni Sotheby's-ban, mielőtt világkörüli turnéra indulna.

(Premier Christian News)

Legfrissebb