Ugrás a tartalomra

Asztmagyógyszer segíthet az elfeledettnek hitt tudásra való emlékezésben

Segíthet felidézni a korábban megtanult információkat.

Photo by Josh Riemer / Unsplash

Holland kutatók egérkísérletekkel igazolták, hogy az agyban található fényérzékeny fehérjéket termelő neuronok stimulációja fénnyel vagy roflumilast hatóanyag-tartalmú gyógyszerrel segíthet felidézni a korábban megtanult információkat még akkor is, ha a feladat végrehajtása előtt megakadályozták őket az alvásban.

Igaz ugyan, hogy az alvásmegvonás következtében rosszabbul emlékeztek az egerek, így a teszteken is rosszabb eredményeket értek el, ugyanakkor a stimulációt vagy a gyógyszer beadását követően ismét birtokába kerültek a már megszerzett tudásnak, számolt be róla a Groningeni Egyetem honlapja.

Robbert Havekes, az egyetem oktatója és a kutatócsoport vezetője példaként a vizsga előtti áttanult éjszakák eredményeit említi, amikor a bemagolt tananyag a számonkérés alkalmával nem, csak órákkal később ugrik be. A kialvatlanság felelős lehet azért, hogy az epizodikus memória romlik, a megtanult vagy már egyszer megjegyzett információk pedig nehezebben előhívhatók. Igaz, az a Havekes és kutatócsoportja által bemutatott egérkísérletekben is jól látszott, hogy ilyenkor sincs szó teljes emlékvesztésről: az egerek, miután a sikertelen próbálkozást követően stimulációban részesültek, ismét képesek voltak elvégezni a feladatukat.

(Qubit)

Legfrissebb