Ugrás a tartalomra

Antiszemitizmus miatt indítottak eljárást a Brit Diákszövetség ellen

Az Egyesült Királyság kormánya múlt héten határozott arról, hogy megvonja bizalmát a Brit Diákszövetségtől (National Union of Students, NUS) és felfüggeszti a szigetország több mint hétmillió egyetemistáját mintegy 600 diákszervezetben tömörítő csúcsszerv pénzügyi támogatását - írta meg a Szombat.

„A vizsgálat a közelmúltbeli vádakra, korábbi eseményekre és a tágabb kultúrára terjed ki… Zsidó diákok tapasztalataira támaszkodik… Készen állunk az ellenőrzésre és elszámoltatásra, a kifogások meghallgatására, ha szükséges, javító lépések meghozatalára is"

-nyilatkozta a diákszövetség egyik képviselője az eljárásról. Mint kiderült, Rebecca Tuck, a munkaügyi és diszkriminációs jog szakértője fogja vezetni a vizsgálatot.

A kormány több minisztere elégedetlenségét fejezte ki Shaima Dallali, a NUS nemrég megválasztott elnöke megnyilvánulásai kapcsán - erről számolt be a Jewish Cronicle. Dallali az Nemzetközi Holokauszt Emlékezet Szövetség (IHRA) antiszemitizmussal kapcsolatos munkadefinícióját ellenző referendum mellett foglalt állást a City University-n, egy twitter üzenetet pedig lájkolt, amiben az állt: „Izrael – rasszista vállalkozás; ha nem utasítom el az IHRÁ-t, magamat tagadom meg.”

„El vagyok kötelezve, hogy a NUS nyitott legyen minden diák felé… olyan közösségként, amely a diszkrimináció és igazságtalanság bármilyen formájától mentes”

-reagált a vádakra Dallali.

Legfrissebb