Ugrás a tartalomra

Antiszemitizmus: 7 embert tartóztattak le gyújtogatásért Görögországban

Egy zsinagógát, és egy izraeli tulajdonban levő szállodát is felgyújtottak.

Bet Shalom Zsinagóga, Athén, Görögország. - Kép forrása: Ynet/Shutterstock

Görögország 7 embert tartóztatott le a zsinagóga és az izraeli tulajdonú szálloda elleni gyújtogatások miatt.


Egy 25 éves görög nőt, egy 46, és egy 36 éves iráni férfit, valamint a 44 éves afgán bűntársat tartóztattak le a május 15-i, izraeli tulajdonú szálloda és étterem elleni, molotov-koktéllal elkövetett támadás miatt.

A görög terrorellenes rendőrség hét embert vett őrizetbe egy izraeli tulajdonban lévő szálloda és egy Athén központjában lévő zsinagóga ellen idén elkövetett gyújtogatásos támadások miatt.

- közölte a rendőrség csütörtökön közleményben.

A négy elkövetőt gyújtogatással vádolták, amely potenciálisan emberéleteket veszélyeztetett, valamint azzal, hogy faji indíttatású támadással kárt okoztak külföldi tulajdonban lévő ingatlanban.

Egy másik incidens során június 18-án

"Egy 44 éves görög és egy 26 éves afgán férfi motorral hajtott egy athéni zsinagóga közelébe, és gyúlékony anyagot dobott annak bejáratához, amely tüzet okozott"

- közölte a rendőrség. Egy rendőrségi tisztviselő szerint egy 30 éves iránit is letartóztattak, aki a bűntársuk volt.

"A három elkövetőt többek között gyújtogatással, fegyvertartással és rablással vádolják."

- tette hozzá a tisztviselő.

A rendőrség bizonyítékokat foglalt le, köztük mobiltelefonokat, amelyeket egy athéni lakásban és egy börtönben találtak.

A letartóztatottak közül ötöt őrizetbe vettek, kettőt pedig a bírósági tárgyalásra várva korlátozott szabadlábra helyeztek.

Tavaly márciusban a görög rendőrség két férfit tartóztatott le, akiket azzal gyanúsítottak, hogy tagjai voltak egy olyan csoportnak, amely gyújtogatást vagy bombatámadást tervezett egy izraeli étterem és egy ugyanitt található athéni zsinagóga ellen. Az izraeli titkosszolgálat, a Moszad méltatta Görögországot a támadás meghiúsításáért, és Iránt vádolta az akció megrendezésével.

(Ynet)

Legfrissebb