Ugrás a tartalomra

Angol-walesi főügyészség: a Biblia egyes kijelentései nem helyénvalóak

Photo by Sixteen Miles Out / Unsplash

A Koronai Ügyészség (CPS) közölte a letartóztatott utcai prédikátort védő ügyvédekkel, hogy a Biblia egyes részei "már nem illenek a modern társadalomba".

A megdöbbentő állítás a Keresztény Jogi Központnak küldött dokumentumban szerepel, amely John Dunnt védte, miután letartóztatták a homoszexualitásról tett megjegyzései miatt.

Amikor 2020. november 1-jén Dunn Swindon városközpontjában prédikált, két nő kézen fogva sétált el mellette, amire azt mondta:

"Remélem, ti testvérek vagytok"

Amikor közölték vele, hogy azonos neműek házasságában élnek, Dunn úr az 1. Korinthusi levél 6. fejezetét idézte, és azt mondta nekik:

"A Bibliában az áll, hogy a homoszexuálisok nem fogják örökölni Isten országát"

A nők megsértődtek, és feljelentették a férfit a rendőrségen. Azt is állították, hogy Dunn úr azt kiabálta, hogy "a pokolban fognak égni", annak ellenére, hogy Dunn torokrák túlélése után hangszalagot használ. Dunn tagadja a vádakat.

Dunn önként jelentkezett a rendőrségen kihallgatásra, ahol figyelmeztették, hogy letartóztatják, ha megpróbál távozni. Ezután beidézték a közrendről szóló törvény 5. szakasza szerinti bűncselekmény miatt, amely a fenyegető, sértő vagy rendbontó viselkedésre vagy szavakra vonatkozik.


A CPS azt állította, hogy Dunn gyűlöletbeszédet követett el, amellyel megsértette a nőket, akiknek ügyvédei azzal érveltek, hogy Dunn elleni vádemelés "szükséges" és "arányos".

A CPS a Dunn védelmére benyújtott dokumentumban azt állította:

"Vannak olyan utalások a Bibliában, amelyek egyszerűen már nem helyénvalóak a modern társadalomban, és amelyek sértőnek minősülnének, ha nyilvánosan mondanák ki őket."

Dunn úr ügyvédei azzal érveltek, hogy a törvénynek védenie kell a véleménynyilvánítást, "még akkor is, ha az sérti a lakosság többségének érzékenységét".

Azzal is érveltek, hogy "a bibliai igazság egyszerű közlése" nem minősül visszaélésnek. A meghallgatásra november 13-án került volna sor, amely büntetőeljárást eredményezhetett volna Dunn úr számára, de a CPS ejtette az ellene indított eljárást, miután a két felperes nem jelentkezett, hogy tanúvallomást tegyen.

A CPS szóvivője elmondta:

"A tárgyalás napján a panaszosokat nem lehetett megtalálni, hogy a vád számára fontos bizonyítékokat szolgáltassanak."

Hozzátették, hogy "a CPS-nek nem feladata eldönteni, hogy egy személy bűnös-e bűncselekményben, hanem a feladata az, hogy tisztességes, független és objektív értékelést készítsen a bizonyítékokról, hogy az ügyet a bíróság elé terjessze".

Dunn azt mondta, "megkönnyebbült és hálás", hogy az ellene folyó eljárást ejtették. Elmondta, hogy szándéka csak az volt, hogy szeretetből és együttérzésből hirdesse Isten igazságát az arra járó embereknek. Most azt tervezi, hogy visszatér az utcai prédikáláshoz Swindonban.

"Amikor prédikálok, mindig csak azt mondom, ami a Bibliában van"

- mondta.

(Christian Today)

Legfrissebb