Ugrás a tartalomra

Anglia: keresztény nézetei miatt nem indulhatott a választáson egy politikus

Azt mondták neki, hogy a hitéből fakadó lelkiismereti kérdéseknek nincs helye a párton belüli politikai vitákban.

Kép forrása: David Campanale/X

David Campanale, a BBC egykori újságírója és a Liberális Demokraták korábbi képviselőjelöltje, keresztény hite miatti diszkriminációra hivatkozva pert indított pártja ellen.

Campanale azt állítja, hogy a párttagok mélyen gyökerező, vallási nézeteivel szembeni ellenséges hozzáállása miatt nem indulhatott a Sutton és Cheam körzetben a parlamenti képviselői posztért. A jogi csata közfelháborodást keltett a vallásszabadsággal és a politikai pártokon belüli megkülönböztetéssel kapcsolatban az Egyesült Királyságban.

Campanale polgári jogi keresete súlyos vádakat tartalmaz a jelenlegi liberális demokrata jelölt, Luke Taylor ellen, azzal vádolva őt, hogy olyan kampányt vezetett, amely Campanale-t keresztény hite miatt marginalizálta - számolt be a The Telegraph.

Campanale körülbelül két évvel ezelőtt hagyta ott a BBC -t, miután eldöntötte, hogy politikai pályára lép. Campanale állítása szerint

Taylor kifejezetten azt mondta neki, hogy a hitéből fakadó lelkiismereti kérdéseknek nincs helye a párton belüli politikai vitákban.

A jogi vita gyökerei a helyi párttagok és aktivisták által folytatott hosszadalmas kampányra vezethetők vissza, amelyet Campanale úgy ír le, hogy „elsősorban az ő keresztény álláspontjaival szembeni ellenségeskedés” motivált, többek között az abortusz és a melegházasság kérdéseiben.

A vele való bánásmódot összefüggésbe hozza a szélesebb körű társadalmi problémákkal, amelyek következtében a hívő emberek diszkriminációval szembesülnek.

"Ellenséges, megalázó és zaklató viselkedésnek voltam kitéve keresztény nézeteim miatt. A liberális értékeinkkel szembeszegülve cselekszenek. Mi nem ilyen párt vagyunk. Keresztény emberek léteznek - ezen túl kell tenniük magukat"

- idézte Campanale szavait a The Mail.

Andrew Watson guildfordi püspök és Philip Mounstephen winchesteri püspök is nyilvánosan kiállt Campanale mellett, hangsúlyozva a hívők részvételének fontosságát a közéletben diszkrimináció nélkül.

Nyilatkozatukban kifejtik, hogy a keresztényeket nézeteik miatt igazságtalanul támadják, és ezzel sokan nem értenek egyet, ahogyan azt a Campanale visszahelyezését követelő petíció is bizonyítja, amely már több mint 20 ezer aláírást ért el.

A Liberális Demokraták azonban továbbra is álltják, hogy döntéseiket inkább Campanale és a párt értékei közötti összhanggal kapcsolatos jogos aggodalmak vezérelték, mint a hitével kapcsolatos aggályok.

(CP)

Legfrissebb