Ugrás a tartalomra

Anglia: tüntetésre készülnek a Hamász mészárlásáról készült film levetítése ellen

A zsidó közösség tagjai attól tartanak, hogy a tüntetéserőszakba torkollhat.

Egy izraeli katona zokogásban tör ki az október 7-i Nova rave mészárlásban megölt és elraboltak emlékhelyénél egy sajttótájékoztató után Re'imben 2024. január 5-én. (AP Photo/Maya Alleruzzo)

Izrael-ellenes aktivisták arra szólították fel az embereket, hogy tiltakozzanak a "Supernova" című dokumentumfilm levetítése közben.

A londoni zsidó közösség aggódó tagjai hétfőn petíciót indítottak a Supernova fesztivál mészárlásról szóló dokumentumfilmjének csütörtöki vetítése ellen szerveződő esetleges tiltakozás ellen, és felszólították a hatóságokat, hogy tiltsák meg a színház előtt tartott gyűléseket.

Keddre a petícióval 6940 aláírást gyűjtöttek össze, amelyben aggodalmukat fejezik ki, mondván:

"egy feltételezett tervezett tüntetés jelentős veszélyt jelent közösségünk biztonságára és nyugalmára

- írják.

"Az antiszemita és Izrael-ellenes tüntetők jelenléte egy érzékeny dokumentumfilm vetítése közben valószínűleg provokációkhoz vezet, és potenciálisan erőszakba torkollhat".

A petíció szervezői megosztották egy szöveges üzenet képernyőfotóját, amelyben Izrael-ellenes tüntetők arra szólítják fel az aktivistákat, hogy tiltakozzanak a 'Supernova' című "propaganda-dokumentumfilm izraeli kormány által finanszírozott vetítése előtt".

A Seret Nemzetközi Izraeli Filmfesztivál részeként a Phoenix moziban zártkörű vetítést tartanak a Supernova: The Music Festival Massacre című filmből, amely az október 7-i mészárlás áldozatainak és túlélőinek tapasztalatait és dokumentációját követi nyomon.

"Az elmúlt hónapokban a fesztivál kihívásokkal és a mozikra nehezedő nyomással szembesült, bojkottálási fenyegetésekkel és törlésre vonatkozó követelésekkel"

- közölte honlapján a fesztivál brit ága.

"A Seret azonban továbbra is rendíthetetlenül elkötelezett az izraeli kultúra mozivásznon keresztül történő népszerűsítése mellett, és nem hajlandó engedni a cenzúrának vagy a törlésnek."

Az Artists for Palestine UK múlt kedden közleményt adott ki, amelyben felszólította a Phoenix Cinema, az Everyman Cinemas Hampstead és Barnet, valamint a JW3 mozikat, hogybiztosítsák Seret számára a vetítést. A nyilatkozatot a Culture Workers Against Genocide, a Film Workers For Palestine, a South Asians for Palestine és a The Rights Collective is aláírta.

"A Seret része az izraeli apartheidállam szélesebb körű stratégiájának, amely a kultúrát használja fel a palesztin nép elleni bűntetteinek tisztára mosására és eltussolására"

- közölték.

"Úgy gondoljuk, hogy nincs erkölcsi vagy etikai indok arra, hogy egy brit kulturális helyszín üzletet kössön egy olyan szervezettel, amelyet az izraeli rezsim támogat (...) Arra kérjük Önöket, hogy álljanak az emberiség oldalára, az apartheid és a népirtás ellen, és mondják le az Izrael által támogatott filmvetítéseket, és kötelezzék el magukat, hogy a jövőben nem adnak otthont a brit-izraeli filmfesztiválnak."

(Jpost)

Legfrissebb