Ugrás a tartalomra

Anglia: Afrikába deportálhatják az illegális bevándorlókat

Újragondolták a Boris Johnson által kitalált migrációs paktumot.

Migránsok szállnak partra az angliai Kentben, Dungenessben, 2022. augusztus 25-én. Kép forrása: GARETH FULLER / AP

Elfogadta kedden a londoni alsóház a brit határokat illegálisan átlépő menedékkérők ruandai áttelepítéséről szóló törvénytervezetet. - számol be a portfolio.hu

A konzervatív párti kormány által beterjesztett javaslat kimondja, hogy a közép-afrikai állam biztonságos áttelepítési célország.

A törvénytervezet közvetlen előzményeként a brit legfelsőbb bíróság nemrégiben jogszerűtlennek minősítette az illegálisan Nagy-Britanniába érkező menedékkérők áttelepítését Ruandába. A végzés szerint fennáll ugyanis annak a kockázata, hogy a menedékkérőket a ruandai kormány visszatoloncolja azokba az országokba, ahonnan elmenekültek, vagy más olyan országokba, ahol jogsérelem vagy üldöztetés érheti őket.

A második olvasatban - vagyis még nem végleges formájában - kedd este elfogadott törvénytervezettel a brit kormány e jogi kifogást kívánja semlegesíteni.

Az eredetileg Boris Johnson által kitalált migrációs paktumot szűk egy hete élesztette fel Ruanda és Nagy-Britannia: a két ország a múlt héten írta alá az egyezményt, amely ezt lehetővé teszi. A megállapodás részleteiről azonban többet egyelőre még nem lehet tudni.

Legfrissebb