Ugrás a tartalomra

Egyesült Királyság: a szülés pillanatáig dekriminalizálhatják az abortuszt

Jövő héten szavaznak a büntetőjogi törvényjavaslat módosításairól az Egyesült Királyságban.

Photo by Aditya Romansa / Unsplash

A parlamenti képviselők az abortusztörvények jelentős új módosításait tárgyalják, amelyek gyakorlatilag dekriminalizálnák a terhességmegszakítást a születésig.

A képviselők várhatóan a jövő héten szavazhatnak a büntetőjogi törvényjavaslat módosításairól az Egyesült Királyságban.

Ha törvénybe iktatják, az 1967-es abortusztörvény óta ez lenne a legnagyobb változás az abortuszra vonatkozó jogszabályokban.

Szerdán az életpárti tüntetők, köztük olyan neves keresztény csoportok képviselői, mint a Christian Concern, a Rachel's Vineyard és az ADF UK a parlament előtt adtak hangot tiltakozásuknak.

A Caroline Ansell konzervatív képviselő által javasolt első módosító indítvány az abortuszok felső határát 24 hétről 22 hétre kívánja csökkenteni, ezzel a lépéssel közelebb kerülnének az európai országokhoz, többek között Franciaországhoz, ahol az abortusz felső határa 14 hét.

Ez tükrözi az elmúlt 50 év orvosi fejlődését is, amely lehetővé teszi, hogy a 22. héten élve született csecsemők támogatással életben maradjanak.

A Sir Liam Fox konzervatív képviselő által javasolt második módosítás a Down-szindrómás gyermekeket védené a törvényes abortusztól a születésig. Az egykori NHS-orvos és háziorvos szerint ez diszkriminatív, és azt mondta, hogy "jelentős pártközi támogatás áll rendelkezésre a brit törvények anomáliájának megszüntetésére".

Diana Johnson munkáspárti képviselő harmadik módosító indítványa

gyakorlatilag dekriminalizálná a születésig tartó abortuszokat azáltal, hogy eltörölné az otthoni abortuszokat a 24. terhességi hét után megakadályozó törvényeket.


Az otthoni korai (tíz hét alatti) terhességmegszakítást 2022-ben tették legálissá Angliában.

Ha a változtatások életbe lépnek, a nők a terhesség bármely szakaszában otthon is bevehetnének abortusztablettát anélkül, hogy bűncselekményt követnének el.

Alicia Edmund, az Egyesült Királyságban működő Evangéliumi Szövetség közpolitikai vezetője elmondta:

"Az, hogy a parlament a késői abortusz dekriminalizálása mellett szavaz, meggondolatlanul figyelmen kívül hagyja mind az Egyesült Királyság szülészeti ellátásának jelenlegi hiányosságait, mind pedig a terhességben érintett mindkét élet szükségleteit".

(Premier)

Legfrissebb