Ugrás a tartalomra

Anglia: a menedékjog reményében térnek át sokan a kereszténységre?

Szexuális erőszakért korábban elítélt migráns kaphatott menedékjogot kereszténységre hivatkozva.

A Bibby Stockholm nevű migránshajó. - Kép forrása: Wikipedia

Londonban egy vegyi támadás elkövetésével gyanúsított migránsnak engedélyezték a menedékjogot, miután megtérésre hivatkozott.

Az Egyesült Királyságban egyre nagyobb az aggodalom a menedékkérők azon állításainak hitelességével kapcsolatban, hogy keresztény hitre tértek.

A Bibby Stockholm nevű menekülthajón több száz migránst szállásolnak el a portlandi kikötőben addig, amíg megkapják a menedékjogot. Az uszályon elhelyezett migránsok jelentős része az állítások szerint részt vesz Istentiszteleteken, azonban sokan megkérdőjelezik az ilyen áttérések hitelességét a menedékjogi kérelmek esetében.

A kérdés a múlt szerdai délnyugat-londoni Claphamben elkövetett vegyi támadással összefüggésbe hozott Abdul Shokoor Ezedi, afganisztáni migráns ügye után került előtérbe, aki menedékjogot kapott, miután áttért a keresztény hitre, annak ellenére, hogy korábban szexuális bűncselekmények miatt elítélték.

A The Telegraph szerint a Bibby Stockholm nevű menedékhajó fedélzetén tartózkodó 300 migráns közül közel 40 vesz részt keresztény gyakorlatokban, helyi hitoktatók vezetésével - írja a The Telegraph, hozzátéve, hogy James Cleverly belügyminiszter felülvizsgálja az Ezedi esetéről szóló jelentést.

Ezedi továbbra is szabadlábon van a támadás után, amelynek következtében egy nő és gyermekei súlyos sérüléseket szenvedtek. Azt állította, hogy a kereszténységre való áttérése miatt veszélyben lenne Afganisztánban. Állítását egy pap is alátámasztotta a menedékjogi fellebbezésében, annak ellenére, hogy a belügyminisztérium eredetileg elutasította azt. Az eset kérdéseket vetett fel azzal kapcsolatban, hogy az Egyesült Királyság egyházai milyen szerepet játszanak a migránsok átkeresztelésének támogatásában.

David Rees, egyházi vezető azonban a BBC-nek azt mondta, hogy a Bibby Stockholmon történt megtérések őszinték voltak, és hangsúlyozta a nyilvános tanúságtételt és keresztelést magában foglaló szigorú folyamatot.

Suella Braverman, aki 2023 novemberéig belügyminiszter volt, a The Telegraph című lapban megjelent véleménycikkében bírálja az Egyesült Királyság menekültügyi rendszerének kihasználását, beleértve a vallási térítésre vonatkozó kérelmek manipulálását.

"Éveken át ügyvédként védtem a belügyminisztériumot bevándorlási ügyekben, és láttam a valóságot, hogy a menekültügyi rendszerünk mennyire szétesett. Aztán jöttek a látszatházasságok és a kamu főiskolák, amelyek lehetővé tették a migránsok számára, hogy kijátsszák a rendszerünket"

- írja.

"Belügyminiszterként azonban láttam, hogy a zsarolás hogyan folytatódott, és számtalan módszerrel bővült".

Hozzáteszi:

"Ma már felnőttek adják ki magukat gyermekeknek, muszlimok kereszténynek adják ki magukat, heteroszexuálisok homoszexualitást színlelnek, egészséges emberek azt állítják magukról, hogy mentális betegséggel küzdenek, gazdasági migránsok adják ki magukat üldöztetés elől menekülő menekülteknek.".

(Christian Post)

Legfrissebb