Ugrás a tartalomra

Amichai Chikli: "Soros kritikája minden, csak nem antiszemitizmus"

Megvédte Elon Muskot Izrael diaszpóraügyeiért és az antiszemitizmus elleni küzdelemért felelős minisztere.

Amichai Chikli, Izrael diaszpóraügyekért és az antiszemitizmus elleni küzdelemért felelős minisztere megvédte Elon Muskot a Soros Györgyre tett kijelentéseivel kapcsolatban.

Chikli szerint az izraeliek nagy többsége felnéz a tech milliárdosra azonban  a Rágalmazás Elleni Liga és az  izraeli külügyminisztérium is antiszemitizmusnak minősítette Musk kijelentéseit, bár Eli Cohen, izraeli külügyminiszter később ellenezte a hivatal nyilatkozatát.

Musk egy hétfőn közzétett Twitter bejegyzésben a holokauszt túlélő Sorost a Marvel- X-MEN képregénysorozat egyik szintén holokausztot túlélő főgonosz szereplőjéhez, Magnetóhoz hasonlította, valamint kijelentette: „ Soros gyűlöli az emberiséget”.

"Mint Izrael minsztere, akinek feladata az antiszemitizmus elleni küzdelem, szeretnném tisztázni, hogy Izrael kormánya és állampolgárainak túlnyomó többsége nagyszerű vállalkozónak és példaképnek tekinti Elon Muskot.

– nyilatkozta.

"Soros kritikája aki a zsidó néppel és Izrael állammal szemben a legellenségesebb szervezeteket finanszírozza - minden, csak nem antiszemitizmus, épp ellenkezőleg!"

– áll Chikli Twitteren közzétett bejegyzésében

Jonathan Greenblatt, a Rágalmazás Elleni Liga (ADL) vezérigazgatója azonban másképp vélekedett, szerinte a szélsőjobboldaliak Sorost az antiszemita megjegyzéseket sem nélkülözve, a világ problémáinak forrásaként állítják be.

"Látni, hogy Elon Musk, függetlenül a szándékától ezt a szegmenst táplálja"

– közölte Greenblatt.

"Ez nem csak elkeserítő, hanem veszélyes is: arra bátorítja azokat a szélsőségeseket, akik már amúgy is zsidóellenes összeesküvéseket szövők táborát, és ennek következtében próbálják Sorost és a zsidó közösségeket támadásba venni"

Az ADL kijelentéseire Musk is reagált.

"Az ADL-ból el kellene venni az A-t "

– fogalmazott Musk utalva ezzel a Rágalmazás Elleni Liga angol nevében található Anti,azaz "ellenes" szóra, mivel a tech guru szerint inkább "Rágalmazás Ligának" kellene hívni.

(TOI)

Legfrissebb