Ugrás a tartalomra

Amerikai testület figyelmeztet: a nemzetközi keresztényüldözés növekszik

A jelentés 17 országot jelölt meg különös aggodalomra okot adó országként,

Photo by Samuel McGarrigle / Unsplash

Az Egyesült Államok Nemzetközi Vallásszabadság Bizottsága (USCIRF) közzétette 2023-as jelentését, amely a vallásszabadság helyzetét dokumentálja világszerte.

A jelentés azonosítja azokat az országokat, amelyek megsértik a vallásszabadságot, és ajánlásokat fogalmaz meg az amerikai kormány számára a vallás- és hitszabadság védelme érdekében.

A jelentés 17 országot jelölt meg különös aggodalomra okot adó országként,

mivel "szisztematikusan, folyamatosan és kirívóan megsértik" a vallás- és meggyőződésszabadsághoz való jogot.


Mianmar - amely buddhista többségű - a "különös aggodalomra okot adó országok" közé került. A hétfőn közzétett jelentés kiemelte a vallásszabadság jelentős csökkenését, különösen a keresztények körében, az ország 2021. februári katonai puccsát követően.

A jelentés megállapítja:

"2022-ben a vallásszabadság Burmában [Mianmarban] továbbra is jelentősen csökkent. A hadsereg által ellenőrzött területen jelentősen visszaszorítottak minden másként gondolkodót"

Mint mondják:

"A kormány egész évben erőszakosan vette célba a vallási kisebbségekhez tartozó imaházakat, és erői felgyújtották a vallási kisebbségek falvait is, és ennek során otthonokat, imaházakat és iskolákat romboltak le."

A 2021-es puccs óta a kormányerők legalább kilenc katolikus templomot megrongáltak vagy leromboltak a Kayah államban található Kloikaw egyházmegyében, és 38 katolikus plébániából legalább 16-ot súlyosan érintettek.

Hozzájáruló tényezőként említi Zaw Min Tun vezérőrnagy 2022-es beszédét, amelyben azt ígérte, hogy minden szóbeli, írásbeli vagy online bejegyzés, amely sérti a buddhizmust, a törvény szerint büntetendő lesz - egy olyan intézkedés, amely az állítások szerint felbátorítja a vallási szélsőségeseket és a nacionalistákat, hogy a civilek ellen lépjenek fel.

Az UCA hírei szerint Kachin, Kayah, Karen és Chin államok keresztény fellegváraiban lévő templomok, kolostorok és más intézmények légicsapásokat és bombázásokat szenvedtek el, és számos pap és lelkész került a junta célkeresztjébe. Az üldözés miatt keresztények ezrei kerestek menedéket templomokban és a dzsungelben.

Az USCIRF sürgette a Biden-kormányt, hogy lépjen kapcsolatba a Nemzeti Egységkormánnyal, a 2021-es puccsban elűzött választott törvényhozók és parlamenti képviselők által alkotott demokráciapárti, száműzetésben lévő kormánnyal, hogy a vallásszabadságot előtérbe helyezze.

Az USCIRF CPC-ajánlásai között idén újdonságként szerepel Kuba és Nicaragua - amelyeket az USCIRF korábban a 2022-es különleges megfigyelési lista (SWL) alacsonyabb szintjére javasolt.

A jelentés azt állítja, hogy a kubai kormány "teljes uralomra törekszik az ország vallási élete felett...[és] a nicaraguai rezsim meredeken fokozta a katolikus egyház üldözését a papság bebörtönzésével, az egyházzal kapcsolatban álló szervezetek bezárásával és a katolikus szertartások betiltásával".

A CRC listáján szereplő további országok a következők: Kína, Eritrea, Irán, Észak-Korea, Pakisztán, Oroszország, Szaúd-Arábia, Tádzsikisztán és Türkmenisztán, Afganisztán, Nigéria, Szíria, Vietnam és India.

Oroszországon kívül mindegyik szerepel az OpenDoors világfigyelő listáján is, amely az 50 olyan országot tartalmazza, ahol a keresztények a legszélsőségesebb üldöztetést tapasztalják.

Indiában is romlottak a vallásszabadság feltételei 2022-ben, miután a kormány támogatta és végrehajtotta a keresztényeket és más kisebbségi vallásokat sújtó, áttérésellenes törvényeket.

"A nemzeti kormány folytatta a kritikus hangok - különösen a vallási kisebbségek - elnyomását is, többek között a törvénytelen tevékenységek megelőzéséről szóló törvény révén"

- áll a jelentésben.

Az Egyesült Államok Bizottsága felszólított az emberi jogok előmozdítására valamennyi vallási közösség számára Indiában, valamint a vallásszabadság, a méltóság és a vallások közötti párbeszéd előmozdítására. Elítélte a vallásszabadság folyamatos megsértését, és a vallási szervezetek és emberi jogi csoportok támogatását, valamint szankciókat javasolt a vallásszabadság súlyos megsértéséért felelős indiai kormányzati szervek és tisztviselők ellen.

(Premier Christian News)

Legfrissebb