Ugrás a tartalomra

Amerikai gyógyszerügyi hatóság: agyi problémákat okozhatnak a pubertás blokkolók

Képünk illusztráció - Fotó: 

Míg a Biden-adminisztráció mindent megtesz annak érdekében, hogy a gyermekek neme megváltoztatására irányuló eljárások elvégzését megkönnyítse, az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) a pubertás blokkolók által okozott súlyos mellékhatásokra figyelmeztet.


Meghallgatnád inkább? 🎧 Napi hír podcastunkban ezt a hírt is megtalálod! 👇Az FDA a hónap elején figyelmeztetést közölt a GnRH néven ismert pubertás-blokkolókról, amelyek gyermekeknek beadva agyduzzanatot, fejfájást, homályos látást vagy látásvesztést, fülzúgást, szédülést és hányingert okozhatnak.

Az FDA szerint hat olyan esetet azonosítottak 5-12 éves fiatal lányoknál, amelyek valószínű összefüggést mutattak a pubertás-blokkolók és a pszeudotumor cerebri között, amit a Mayo Clinic a koponyán belüli nyomás nyilvánvaló ok nélküli növekedéseként azonosít. Az állapotot idiopátiás intrakraniális magas vérnyomásként is azonosítják, amelyben a tünetek agydaganatot imitálnak.

Az FDA szerint a lányok közül ötüket korai pubertás miatt, egyet pedig transzneműség miatt kezeltek. A tünetek 3-240 nappal azután jelentkeztek, hogy a lányok elkezdték szedni a pubertás blokkolókat.

Majdnem két hónappal az FDA figyelmeztetése előtt az FDA szóvivője azt mondta a Formulary Watchnak, hogy az ügynökség klinikailag súlyosnak ítélte az eseteket, és áttekintéseik alapján megállapította, hogy a figyelmeztetéseket hozzá kell adni a termék címkén található információkhoz.

Az FDA-tól kapott információ ellentmond Biden elnök helyettes egészségügyi miniszterének, Rachel Levine-nek azon állításának, miszerint az Egyesült Államoknak nem szabad korlátoznia a fiatalok hozzáférését az úgynevezett "nemmegerősítő ellátáshoz".

(CBN)

Legfrissebb