Ugrás a tartalomra

Amerika is Izrael ellen fordult a Templom-hegy ügyében

A Biden-kormányzat Izraelt tartja felelősnek a Templom-hegyen fennálló status quo fenntartásáért.

Photo by Samuel Branch / Unsplash

A Biden-kormányzat Izraelt tartja felelősnek a Templom-hegyen fennálló status quo fenntartásáért, és minden olyan lépés, amely ezt aláássa, elfogadhatatlan – mondta Robert Wood, az Egyesült Államok helyettes nagykövete csütörtökön az ENSZ Biztonsági Tanácsában - számolt be a Neokohn.

„Ellenzünk minden olyan egyoldalú lépést, amely eltér a történelmi status quótól, ami elfogadhatatlan”

– mondta Wood.

Megjegyezte, hogy Benjamin Netanjahu miniszterelnök kormányprogramja „a status quo megőrzésére szólít fel a szent helyekkel kapcsolatban. Elvárjuk az izraeli kormánytól, hogy ezt a kötelezettségvállalást betartsa”.

Wood azon a rendkívüli ülésen beszélt, amelyet Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter 13 perces látogatásának elítélésére tartottak kedden a jeruzsálemi Templom-hegyen, az Óvárosban található Al Aksza mecset területén, amelyet a nemzetközi közösség a status quo megsértésének tekintett.

E status quo értelmében bárki meglátogathatja, de csak a muszlimok imádkozhatnak ott. Az ősi helyszín a judaizmus legszentebb helye, a muszlimok számára pedig a harmadik legfontosabb.

Ben-Gvir látogatása nem sértette a status quo-t, de New Yorkban a 15 tagú testület másként vélekedett. Wood hangsúlyozta, hogy „minden fél számára elengedhetetlenül fontos, hogy visszafogottságot tanúsítson, tartózkodjon a provokatív cselekedetektől és retorikától a Haram Al-Sharif/Templom-hegyen és más jeruzsálemi szent helyeken, mind szavakban, mind a gyakorlatban.” Elismerte továbbá a Jordán Hásimita Királyság „különleges szerepét Jeruzsálem szent helyeinek őrzőjeként.” Az ülés szavazás vagy nyilatkozat kiadása nélkül ért véget az üggyel kapcsolatban.

A teljes cikk a Neokohn oldalán olvasható el!

Legfrissebb