Ugrás a tartalomra

Alabama: állami törvény védi az embriókat

Nem csak az anyaméhben fejlődő magzat minősül csak emberi életnek ezentúl.

Egy labortechnikus használja az in vitro megtermékenyítéshez használt berendezéseket. Az alabamai legfelsőbb bíróság pénteken úgy döntött, hogy az mesterséges megtermékenyítés során létrehozott embriók embernek tekinthetők. (Getty Images)

Az alabamai legfelsőbb bíróság úgy döntött, hogy az in vitro megtermékenyítéssel létrehozott és lefagyasztva tartott embriókat az állami törvények védik, amellyel hatályon kívül helyeztek egy korábbi bírósági döntést.

A James LePage és Emily LePage, et al. kontra The Center for Reproductive Medicine ügyben múlt pénteken közzétett határozatában a legfelsőbb bíróság megállapította, hogy a lefagyasztott embriókat az alabamai "kiskorúak jogtalan haláláról" szóló törvény védi.

Jay Mitchell társbíró írta a többségi véleményt, és arra a következtetésre jutott, hogy

"a kiskorúak jogtalan haláláról szóló törvény minden meg nem született gyermekre vonatkozik, függetlenül attól, hogy hol van".

"Az ezekben az ügyekben érintett valamennyi fél, akárcsak e bíróság valamennyi tagja, egyetért abban, hogy a meg nem született gyermek genetikailag egyedi emberi lény, akinek élete a megtermékenyítéssel kezdődik és a halállal ér véget"

- írta Mitchell.

"A kérdés, amelyben a felek nem értenek egyet, az, hogy létezik-e íratlan kivétel ez alól a szabály alól az olyan meg nem született gyermekek esetében, akik fizikailag nem "méhen belül" - azaz egy biológiai méhen belül - tartózkodnak a megölésük időpontjában"."

Mitchell azt írta, hogy a kiskorúak jogellenes haláláról szóló törvény, amelyet először 1872-ben fogadtak el, "korlátozás nélkül minden gyermekre vonatkozik, megszületett és meg nem született gyermekekre egyaránt".

William B. Sellers társbíró véleményt írt, amely részben egyetértett, részben pedig ellenezte a többség véleményét, azzal érvelve, hogy az az állítás, miszerint a lefagyasztott embrió egyenlő a méhben lévő csecsemővel, "egyértelműen ellentétes a jogalkotó szándékával".

"Nem vagyok hajlandó elfogadni, hogy egyenlőségjelet teszünk egy speciális fagyasztóban tárolt embrió és az anyában lévő magzat közé"

- írta Sellers, valamint hozzátette:

"a többségi véleménynek a kiskorúak jogellenes haláláról szóló törvényre vonatkozó következtetését illetően tisztelettel másként vélekedem."

Az életpárti aktivisták, mint Lila Rose, aki a Live Action csoport alapítója és elnöke, az élet győzelmeként ünnepelték az alabamai legfelsőbb bíróság döntését.

"Büszke vagyok az alabamai legfelsőbb bíróságra, amiért elismerte a tudományt, és az alapvető észérveket és a méltányosságot felhasználva úgy döntött, hogy az IVF útján fogant babának ugyanolyan jogi védelemben kell részesülnie, mint a természetes úton fogant babának"

- tweetelte kedden.

Egy 2021-es felmérés szerint, amelyben több mint 1500 biológus vett részt több mint 1000 különböző tudományos intézményből, a válaszadók 96%-a úgy vélte, hogy az emberi élet "a megtermékenyítéssel kezdődik".

(Christian Post)

Legfrissebb