0279 Ugrás a tartalomra

Abortuszpárti tisztviselőt nevezett ki Ferenc pápa egy életpárti testületbe

Mariana Mazzucato, közgazdasági professzor a davosi Világgazdasági Fórum (WEF) 49. éves találkozójának plenáris ülésén a kongresszusi teremben. Fénykép: EPA, Gian Ehrenzeller

Ferenc pápa tizennégy új tagot nevezett ki az Életért Pápai Akadémiába, amelynek feladata az egyház életetikájának előmozdítása. A kinevezettek egyike azonban nyíltan az abortusz híve.

Az olasz-amerikai közgazdászt, Mariana Mazzucatót szombaton nevezték ki öt évre az akadémia tagjává. Mazzucato kollégáival együtt az egyház úgynevezett következetes életetikájának előmozdításán fog dolgozni. Ez az ideológia ellenzi az abortuszt, a halálbüntetést, az asszisztált öngyilkosságot és az eutanáziát.

A kinevezéssel kapcsolatban azonban felmerült néhány kérdés. A Catholic Culture című honlap kedden linkeket tett közzé Mazzucato által a közösségi médiában nemrégiben megosztott bejegyzésekről, amelyekben az amerikai Legfelsőbb Bíróságnak az abortuszjogot az államok hatáskörébe visszahelyező döntésével kapcsolatos abortuszpárti nyilatkozatokat tweetelt és retweetelt.

Mazzucato még nem kommentálta a kinevezését.

Robert P. George, a Princeton Egyetem jogászprofesszora, katolikus és az élethez való jog nyílt szószólója a Katolikus Hírügynökségnek azt mondta, hogy zavarja a kinevezés híre.

"A Pápai Élet Akadémia azért létezik, hogy előmozdítsa az Egyház küldetését, hogy elősegítse az emberi család minden egyes tagjának mély, eredendő és egyenlő méltóságának tiszteletét, kezdve a méhben lévő drága gyermekkel. Az ember vagy hisz ebben a küldetésben, vagy nem. Ha valaki nem hisz, akkor miért akarna a Pápai Akadémiának a tagja lenni?"

-tette fel a kérdést George.


Az Akadémiát 1994-ben alapította János Pál pápa, amelyet "a biogyógyászat és a jog fő problémáinak tanulmányozására, tájékoztatására és továbbképzésére" szentelt. Az akadémia első elnöke, Jérôme Lejeune alapszabályzatot hozott létre, amely előírta, hogy az akadémia tagjai írjanak alá egy nyilatkozatot, amely kimondja: "Isten és az emberek előtt tanúságot teszünk arról, hogy számunkra minden emberi lény személy", és hogy "az embrió kialakulásának pillanatától a haláláig ugyanaz az emberi lény, amely felnőtté válik és meghal".

Ferenc pápa 2016-ban hagyta jóvá az Akadémia új alapszabályzatát. Ezekből eltörölték azt a nyilatkozatot, amelyet az Akadémia tagjainak alá kellett írniuk, és amelyben megígérték, hogy az egyház tanításával összhangban megvédik az életet. A jelenlegi alapszabály azonban megköveteli a tagoktól, hogy "az élet értékére és az emberi személy méltóságára vonatkozó, az Egyház tanítóhivatalával összhangban értelmezett elveket támogassák és védjék".

(CNE)

Legfrissebb