Ugrás a tartalomra

Abortuszimádó gyülekezetet alapítottak Kaliforniában

Az első misén az evangéliumból is felolvastak.

Az abortuszt magasztaló nyilatkozat előtt leborulva imádkozó tagok - forrás: Insider-Matt Ellis

A kaliforniai Bombay Beachen tartották meg a nők autonómiáját és az abortuszt dicsőítő felekezet első miséjét, ahol az alapító, Jackie DesForges, író és művésznő együtt imádkozott a járókelőkkel.

A prédikációban a legfelsőbb bíróság által tavaly októberben kiadott törvény újraírt verzióját olvasták fel, és nem csak egyszerűen ünnepelték, hanem leborultak és imádták az abortuszt.

A „performansz művészeti” templom ötlete tavaly a Roe kontra Wade ügy kapcsán merült fel DesForges-ban, amikor a Legfelsőbb Bíróság megszüntette a nők abortuszhoz való alkotmányos jogát.

„Nagyon dühös voltam, ahogy sokan mások is”

– mondta a Los Angelesben élő író és művésznő.

Elmondása szerint az abortuszjogok elvesztése miatti düh és gyász győzte meg őt, hogy a ,,reménység provokatív szimbólumaként” megalkossa a gyülekezetet.

A nő már más írók műveit is rekreálta felhasználva az ő általuk használt nyelvezetet, hogy újabb költészeti műveket alkothasson. Erre inspirálta a jogi dokumentum is, amely elmondása szerint kizárja a nőket az abortuszról való szabad döntéshozatalból.

"Szerettem volna valamit kezdeni ezzel, hogy valahogyan visszaírjam bele a nőket. Úgy döntöttem, hogy ennek a képzeletbeli vallásnak egyfajta kiáltványaként használom fel, amely a nők autonómiáját és az abortuszt magasztalja"

– mondta.

DesForges átírta a közel száz oldalas törvénytervezetet, kitörölte és átfogalmazta a bíró szavait, hogy egy oltár méretű verset alkosson belőle, amit a márciusi Bombay Beach Biennale Művészeti és Irodalmi Fesztiválon mutatott be.

Egy kis tömeg előtt DesForges hangosan idézett egy részt az egyház általa létrehozott nyilatkozatából, majd az Evangéliumból is felolvasott. Ezt követően körbenyújtott egy kosarat, hogy a résztvevők a ,,Church of Potential Life” számára adakozhassanak, amiért cserébe kaptak pár prózai sort a kiáltványból, hogy gondolkodjanak rajta.

Az írónő egyfajta bosszúként szerette volna felhasználni a bíróság szavait, ezért azokból a forrásokból, amikre a törvényjavaslatban hivatkoznak, a nő úgy idézett, hogy azzal saját álláspontjait próbálta meg bizonyítani.

DesForges egyébként katolikusként nőtt fel, majd amikor az abortuszról alkotott véleménye eltért az egyház álláspontjától, úgy döntött, hogy kilép.

„Azt hiszem, annyira katolikus ellenes, és egyházellenes voltam, (…) de most úgy érzem, hogy amire nekem szükségem van, azt megtartom a többivel pedig nem foglalkozom.”

Az abortuszt támogató egyházzal kapcsolatos gondolkozásmódja sok embert meggyőzött, a résztvevők a misét követően megosztották vele saját tapasztalataikat, gondolataikat az abortuszról és a vallásról.

"Tényleg olyan volt, mintha a tökéletes helyen lett volna tökéletes időben. Úgy éreztem, hogy ennek így kell lennie"

– mondta az egyházat alapító nő.

(Insider)

Legfrissebb