Ugrás a tartalomra

Abortusz: szembeszállnak a törvénnyel a New York-i apácák

Fedezniük kellene az abortuszt a munkavállalóik egészségbiztosításában.

Kép forrása: Becket Law

A törvény értelmében fedezniük kellene az abortuszt a munkavállalóik egészségbiztosításában.

New York-i apácák egy csoportja szerdán érkezett a szövetségi bíróságra, hogy megvédjék a jogaikat, és anélkül taníthassanak és szolgálhassanak a közösségeikben, hogy arra kényszerítenék őket, hogy finanszírozzák az abortuszokat.

A Sisterhood of Saint Mary az anglikán és katolikus apácák, katolikus egyházmegyék, keresztény egyházak és hitalapú szociális szolgálatok sokszínű koalíciójával együtt beperelte New Yorkot, miután az előírta számukra, hogy vallási meggyőződésükkel ellentétben fedezzék az abortuszt a munkavállalóik egészségbiztosításában.

A Becket Law nonprofit jogi csoport szerint New York állam pénzügyi szolgálatainak minisztériuma eredetileg 2017-ben javasolta az abortuszra vonatkozó mandátumot, de megígérte, hogy a vallási meggyőződéssel rendelkező munkáltatókat mentesíti.

Miután azonban az abortusz-aktivisták nyomására New York leszűkítette a mentességet, amely ezáltal csak olyan vallási csoportokra terjedt ki, amelyek elsődlegesen vallást tanítanak, és elsősorban olyanokat szolgálnak és alkalmaznak, akik osztoznak a hitükben.

Ez azt jelentette, hogy sok vallási alapú szervezet, mint például a Sisterhood of Saint Mary, továbbra is kénytelen lenne megsérteni az élet szentségével kapcsolatos vallási meggyőződését.

"Az apácákat arra kényszeríteni, hogy finanszírozzák az abortuszokat, mert hisznek abban, hogy minden embert szolgálnak, elfogadhatatlan"

- mondta Eric Baxter, a Becket alelnöke és vezető tanácsadója.

"A bíróságnak a történelem szemétdombjára kellene dobnia ezt a felhatalmazást, és lehetővé kellene tennie, hogy ezek a vallási csoportok arra koncentrálhassanak, amihez a legjobban értenek: a rászorulókról való gondoskodásra."

A Becket, Noel J. Franciscóval, az Egyesült Államok korábbi főtanácsadójával és a Jones Day washingtoni irodájának felelős partnerével együtt a vallási csoportok nevében érvelt szerdán a New York-i fellebbviteli bíróság előtt.

"A New York-i vallási csoportoknak nem szabadna olyan biztosítási fedezetet nyújtaniuk, amely sérti mélyen vallásos meggyőződésüket"

- mondta Francisco.

"Arra kértük a bíróságot, hogy kövesse az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságának iránymutatását, védje meg a vallásszabadságot, és tegye egyértelművé, hogy a mandátum nem alkalmazható a vallási szervezetek e sokszínű csoportjára"

- tette hozzá.

(CBN)

Legfrissebb