Ugrás a tartalomra

"A végsőkig harcolt" - Lekapcsolták Archie Battersbee lélegeztetőgépét

A 12 éves Archie Battersbee édesanyja szombaton jelentette be fia halálát, miután a Legfelsőbb Bíróság döntése miatt levették a lélegeztetőgépről.

Archie-t a Royal London Kórházban ápolták, miután édesanyja eszméletlenül találta meg egy kötéssel a nyakában Essex-i otthonában. Dance korábban azt mondta, hogy úgy véli, fia állapota egy TikTok kihívás eredménye.

A 12 éves fiú 12 óra 15 perckor meghalt. helyi idő szerint szombaton – adta hírül a The Telegraph.

Édesanyja, Hollie Dance bejelentette fia halálát, amikor kisétált a whitechapeli kórházból.

„Csak azt szeretném mondani, hogy én vagyok a legbüszkébb anyuka a világon. Olyan szép kisfiú volt. A végsőkig harcolt, és nagyon büszke vagyok arra, hogy az anyja lehetek.”

-mondta.

Pénteken a fiú szülei minden törvényes lehetőséget kimerítettek életben tartására, még egy másik egészségügyi intézménybe költöztetése is felmerült, azonban a Legfelsőbb Bíróság pénteken úgy döntött, hogy a szülei nem költöztethetik át a kórházból, mondván, hogy ez nem áll Archie érdekében.

Miután Archie szüleitől a fellebbviteli bíróság megtagadta az engedélyt, hogy fellebbezzenek a Legfelsőbb Bíróság döntése ellen, pénteken az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordultak, de az EJEB kijelentette, hogy nem avatkozik be az ügybe.

A család barátja, Ella Carter, aki végig támogatta Dance-t az Archie orvosi ellátásáért folytatott jogi csatározásban, azt mondta, hogy a folyamat „barbár” volt.

"Délelőtt 10 órakor elvették tőle az összes gyógyszert, és életstatisztikái teljesen stabilak maradtak két órán keresztül, amíg a lélegeztetést eltávolították, és teljesen elkékült"

- idézte a The Times.

„Egyáltalán semmi méltóság nincs abban, ha egy családtagot vagy egy gyereket végignéznek ahogy megfullad. Egyetlen családnak sem kellene azon keresztülmennie, amin mi – ez barbár.”

-mesélte.

Míg az orvosok Archie-t agytörzs-halottként diagnosztizálták Archiet, a szülei  azonban ragaszkodtak hozzá hogy több időt kellene adni fiuknak a felépülésre.

A Times Radionak adott korábbi, csütörtöki interjújában Dance azt mondta, azt akarta, hogy Archie „az utolsó pillanatait” a családjával töltse, távol a zajtól és a zavaroktól a kórházban.

„Még arra sincs esélyünk, hogy egy szobában legyünk családként ápolók nélkül”

– mondta a Times Radionak, hangsúlyozva, hogy semmi magánéletre nem volt lehetőség a kórházban.

A fogyatékkal élők jogairól szóló ENSZ-egyezmény 10. cikke kijelenti: „A részes államok megerősítik, hogy minden embernek veleszületett joga van az élethez, és megtesznek minden szükséges intézkedést annak biztosítására, hogy azt a fogyatékossággal élő személyek másokkal egyenlő alapon élvezhessék. .” A 12. cikk szerint „a fogyatékossággal élő személyeknek mindenhol joguk van a törvény előtti személyként való elismeréshez”.

Az ENSZ gyermekek jogairól szóló egyezményének 6. cikke kimondja, hogy „a részes államok elismerik, hogy minden gyermeknek veleszületett joga van az élethez”, és hogy „a részes államok a lehető legnagyobb mértékben biztosítják a lehetőséget a gyermek túlélésére és a fejlődésére”.

Az Egyesült Királyság kormánya a maga részéről fenntartotta, hogy az ENSZ végzése „nem kötelező erejű”.

A fiú tragikus történetének alakulásáról itt olvashat bővebben.

(Christian Post)

Legfrissebb