Ugrás a tartalomra
Photo by Simone Savoldi / Unsplash

A Vatikán a nyilvánosság számára hozzáférhetővé teszi a náci korszak zsidóüldözéséről szóló dokumentumtárának egy részét.

Az érdeklődők az interneten olvashatják a XII. Pius pápaság levelezését. Sok ilyen levélben az európai zsidók az egyház fejétől (1939-1958) kérnek segítséget. Az archív sorozat 170 kötetből áll, ami közel 40 000 digitális fájlnak felel meg. A teljes anyagmennyiség kezdeti 70 százaléka válik először elérhetővé, mielőtt a végső  kötetekkel integrálnák, amelyeken jelenleg dolgoznak - áll a Vatikán közleményében.

A levélgyűjtemény neve Ebrei, az olasz „zsidók” szó, és csaknem 40 000 dokumentumot tartalmaz. A kutatók 2020 márciusa óta fértek hozzá az adatokhoz. A dokumentumok azt mutatják be, hogy az emberek hogyan kértek segítséget a pápától például szökési kísérletekhez. További kérések anyagi támogatásra vonatkoztak. Mindenekelőtt azt mutatják meg, hogy a Vatikán mennyire figyelmen kívül hagyta a könyörgéseket. XII. Piuszt régóta kritizálják a náci Németországgal kapcsolatos óvatos hozzáállása miatt. A holokauszt leplezésével is vádolják.A dokumentumok fényképes sokszorosítása mellett a segélyezettek névsora is elérhető lesz.

"Értékes örökségről" van szó, amelyet Ferenc pápa kérésére most az egész világ számára könnyen elérhetővé tesznek - írja a Vatikán külképviselete, Paul Gallagher érsek az "Osservatore Romano"-ban.

A Münsteri Egyetem kutatói Hubert Wolf egyháztörténész vezetésével már több ezer dokumentumot tanulmányoznak az európai zsidóktól, XII. Piusz pápától a náci időszakban. Erről a keresztény osztrák Religion hírportál számol be.

Wolf tavaly úgy jellemezte a dokumentumokat, mint "az üldöztetés megrázó tanúságait". Akkoriban a források kezdeti elemzése azt mutatta, hogy a Szentszék lehetőség szerint reagált a segélyhívásokra, például pénzzel, élelemmel vagy vízummal. Pius pápa képét minden bizonnyal összetettebb módon kell megrajzolni, "mint ahogy az jelenleg gyakran előfordul" - írta Wolf egy cikkében.

Legfrissebb