Ugrás a tartalomra

A vádak szerint az oroszoknak akart kémkedni az amerikai hadsereg első nyíltan transznemű tisztje

Jamie Lee Henry Fotó: MSNBC

Az amerikai hadsereg első nyíltan transznemű tisztjét azzal vádolják, hogy érzékeny egészségügyi információk kiszivárogtatására készült Moszkvának - írta meg a Washington Times.

Jamie Lee Henryt, a hadsereg volt őrnagyát és házastársát, Dr. Anna Gabrieliant egy szövetségi vádiratban nevezték meg. A feljegyzések szerint mindketten a Johns Hopkins kórházban dolgozó orvosok.

A vád szerint Dr. Gabrielian aneszteziológus azt mondta egy titkos FBI-ügynöknek, hogy hajlandóak továbbadni az észak-karolinai Fort Braggben elő katonatagok betegfelvételeit.  A hadsereg 18. légideszantos hadteste, a különleges műveleti parancsnokság főhadiszállása és a Delta Force, a hadsereg vezető terrorellenes egysége mind Fort Braggben található.

Dr. Henry katonai pályafutása alatt Fort Bragg orvosa volt.

Az eskü alatt tett nyilatkozat szerint Dr. Gabrielian Oroszország februári ukrajnai inváziója után felkereste azt a kapcsolatot, akiről úgy vélte, hogy orosz tisztviselők.

„Gabrielian azt mondta a (fedett FBI-ügynöknek), hogy az Oroszországgal szembeni hazaszeretet motiválja, hogy minden segítséget megadjon Oroszországnak, még akkor is, ha az kirúgást vagy börtönbe kerülést jelent”

– áll a vádiratban.

A bírósági dokumentumok szerint Dr. Henry azt mondta a titkos FBI-ügynöknek, hogy az invázió kezdete után fontolóra vette, hogy önkéntesként csatlakozzon az orosz hadsereghez.

„De Oroszország „harci tapasztalattal” rendelkező embereket akart, és (neki) nem volt ilyenje”

– áll a vádiratban.

Mindkettőjüket azzal vádolják, hogy megsértették a betegek adatvédelmi törvényeit, amikor érzékeny egészségügyi információkat próbáltak átadni egy harmadik félnek.  

(Washington Times)

Legfrissebb