Ugrás a tartalomra

A szülők és a kormány kijátszására buzdítja az abortuszt kereső tinédzsereket a Teen Vouge

A Vogue kiadvány tinédzsereket célzó testvérkiadványa, a Teen Vogue egy elég vitatott cikkének frissített verzióját jelentetette meg arról, hogy egy tinédzserlány hogyan végeztethet abortuszt.

Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságának múlt heti döntésére válaszul (amely hatályon kívül helyezte az 1973-as Roe vs. Wade döntést, amely országosan legalizálta az abortuszt és állami szintre helyezte az ezzel kapcsolatos döntés meghozatalát), a kiadvány elővette egy 3 évvel ezelőtti cikkét és frissítette azt olyan módon, hogy a tinédzsereknek ad tájékoztatást és tanácsokat arról, miként lehet megkerülni az abortuszkorlátozásokat.

A tinikalauz többek között jogi tanácsokat ad a tinédzsereknek és arra biztatja őket, hogy utazzanak másik államba, ha az ő államuk nem engedélyezi az abortuszt. A cikk bevezetőjében is kiemeli a szerző, hogy „ez a cikk segít eligazodni abban, hogy hogyan tudsz tinédzserként abortuszra menni egy Roe utáni világban.”

A cikkben az abortuszpárti aktivista Lauren Rankin azt írja, hogy „bár a Roe vs. Wade ügyet megdöntötték és egyes államokban betiltották az abortuszt, az a legtöbb államban még továbbra is legális. És legális kiskorúként tájékoztatást kérni az abortuszról, illetve más államba utazni annak végrehajtására is. Egyes államok kriminalizálhatják az abortusz végrehajtását, de tudd: az abortusz nem tesz bűnözővé”.

A cikk átfogó képet mutat arról, mely államok hogyan viszonyulnak az abortuszkérdéshez: mely államok tiltják azt be, mely államokban legális és mely államokban szükséges szülői hozzájárulás az abortusz elvégzéséhez, illetve melyek azok, ahol elég csak tájékoztatni a szülőt a kiskorú döntéséről.

Vannak államok, ahol ha a kiskorú nem érzi komfortosnak a szülő engedélyét kérni, a jog lehetővé teszi, hogy egy jogi személy engedélyét kérje a fiatal az abortuszhoz. Erről a helyzetről azt írja az aktivista, hogy „igen, paternalista és igazságtalan, hogy mástól kell engedélyt kérned a saját testeddel kapcsolatos döntések meghozatalában, de ez egy lehetőség a legális abortuszra”.

Másik kiskaput is tanácsol a cikk, ami a gyógyszeres, házilag is elvégezhető abortusz, amihez konkrét internetes oldalt is mutat, ahonnan rendelni lehet a gyógyszerből, azonban felhívja a figyelmet arra, hogy az olyan államokból, ahol tiltott az abortusz, csakis biztonságos böngészőn keresztül rendeljen abortusztablettát a tinédzser, hogy elkerülje a kormány megfigyelőrendszerét és az esetleges büntető következményeket (erre is ajánl a cikk konkrét böngészőket, melyek biztonságosak).

A 3 évvel ezelőtt megjelent újságcikk leírta, hogyan befolyásolhatják a szüleiket azok a tinédzserlányok, akiknek abortuszra van szükségük és ha a manipulatív véleménymegváltoztató módszer nem lenne sikeres, akkor hogyan kerüljék meg a szülői engedélyt. Elizabeth Johnston, konzervatív aktivista anyuka ezért a cikkért erősen bírálta az akkor még papíralapú, ma már csak online felületen működő magazint és felhívta a figyelmet, hogy gyakorlatilag arra tanít a cikk, hogy a lánya hogyan végezzen abortuszt az ő megkerülésével, akár úgy, hogy ő nem is szerez róla tudomást.

Az eredeti cikket Nona Willis Aranowitz írta, aki állítólag egy neve elhallgatását kérő tinédzserlányban felvetődő kérdésekre válaszolt a cikkel, aki félt elmondani életpárti szüleinek, hogy meg akarja szakítani terhességét. A szerző magát a tényt, hogy egy lánynak egy világi magazinhoz kell fordulnia segítségért, önmagában „figyelmeztető jelnek” tekinti.

Vida Zsanett / CBN

Legfrissebb