Ugrás a tartalomra

"A szólásszabadság győzelme" - pert nyert Franklin Graham és szervezete

Franklin Graham evangélista a héten jelentős vallásszabadság-győzelmet aratott: egy skót bíróság szigorú ítéletet hozott, amelyben azt állította, hogy szervezetét igazságtalanul és egyenlőtlenül kezelték.

A Glasgow-i Bíróság megállapította, hogy Graham és szervezete, a Billy Graham Evangelistic Association (BGEA) hátrányos megkülönböztetésben részesült, amikor a Scottish Event Campus (SEC), Skócia legnagyobb rendezvényhelyszíne lemondott egy 2020-as lelkészi rendezvényt.

John McCormick seriff hétfőn 280 oldalas ítéletében kijelentette, hogy nem látott bizonyítékot a rendezvény lemondásához használt állítások alátámasztására, és azt írta, hogy a SEC megsértette az Egyesült Királyság 2010-es egyenlőségi törvényét, amikor a tiltakozók nézeteit hangoztatta, és figyelmen kívül hagyta Graham támogatóit, akik látni akarták a rendezvényt.

McCormick, aki 109 927 dollár kártérítést ítélt meg a BGEA-nak, azzal érvelt, hogy a helyszín meghajolt a közvélemény nyomása előtt, és kijelentette, hogy a törvény nem támogathat olyan helyzetet, amelyben egy "mainstream keresztény összejövetelt" büntetnek a hitbeli nézeteltérések miatt.

Bár a tiltakozás megengedett, írta, nincs jog "elhallgattatni" vagy "megállítani a vallási gyülekezeteket".

A vádak szerint Franklin Graham homofób és iszlamofób megjegyzéseket tesz, erre azonban a b0ró bevallása szerint nem talált bizonyítékot.

"A helyszín igazi problémája Franklin Graham vallási nézetei miatt merül fel, amelyeket a múltban tett kiválasztott megjegyzések kiragadásával igyekezett kategorizálni, miközben kényelmesen figyelmen kívül hagyta a Franklin Graham által szintén tett ellentétes megjegyzéseket"

-fogalmazott a bíró.

Graham közleményben reagált az ítéletre, amelyben háláját fejezte ki, és "a szólás- és vallásszabadság egyértelmű győzelmének nevezte az Egyesült Királyságban".

"Ez az ügy soha nem a pénzügyi jogorvoslatokról szólt - ez a vallásszabadság megőrzéséről szólt az Egyesült Királyságban - különösen a keresztények jogáról, hogy megosszák az evangéliumot a nyilvánosság előtt"

- magyarázta.

"Szeretnék köszönetet mondani John McCormicknek, amiért fenntartotta a törvényt, és megerősítette, hogy a keresztényekkel tisztességesen és egyenlően kell bánni. Ez a döntés nagy bátorítás lesz a keresztények és minden vallású emberek számára az Egyesült Királyságban és a világ számos más részén"

-mondta.

Januárban újabb meghallgatásra kerül sor a költségekről, a BGEA más helyszínekkel is vitás helyzetben van még.


Inkább meghallgatná? 🎧 A Hit Rádió híreit audio formában is eléri! 👇(CBN)

Legfrissebb